vrijdag 7 januari 2011

Wees fris en bevallig

Uittreksel uit een Katholiek schoolboek voor de afdeling “Huishoudkunde” voor meisjes, uitgegeven in 1960.


Maak dat het eten klaar is
Maak de zaken op voorhand klaar, de avond voordien als het moet, zodat een heerlijke maaltijd hem opwacht als hij terugkeert van zijn werk. Het is een vorm van duidelijk maken dat u aan hem hebt gedacht en bezorgd bent over zijn noden. De meeste mannen hebben honger als ze thuiskomen en het vooruitzicht op een stevige maaltijd (vooral als het hun lievelingskostje is) maakt deel uit van de noodzakelijke warme verwelkoming.

Wees op tijd klaar
Neem voor uzelf een kwartier rust voor hij thuis komt. Werk uw opmaak een beetje bij, doe een band in uw haren en wees fris en bevallig. Hij heeft een zware dag achter de rug, een dag vol met werk en zorgen. Wees dus opgewekt. Zijn zware dag moet opgevrolijkt worden en daar ligt uw taak.

Breng orde op zaken
Maak nog een laatste ronde door de voornaamste kamers van het huis juist voor uw man thuis komt. Verzamel de schoolboeken, speelgoed, papieren enz. en neem nog vlug het stof af van de tafels.

Gedurende de koudste maanden van het jaar
U maakt een gezellig vuurtje waarbij hij zich kan koesteren en ontspannen. Uw man zal het gevoel hebben in een ordelijke en rustige haven te zijn aangekomen en dat maakt u ook gelukkig; voor zijn comfort zorgen bezorgt u een enorme persoonlijke voldoening.

Breng het geluid op een minimaal niveau
Bij zijn aankomst zet u best al het geluid af van wasmachine, droogkast of stofzuiger.
Probeer de kinderen kalm te krijgen. Wees blij hem te zien. Verwelkom hem met een warme glimlach en toon de oprechtheid van uw wil om hem te bevallen.

Luister naar hem
Het zou kunnen dat u een dozijn belangrijke zaakjes aan hem wilt vertellen, maar daarvoor is zijn thuiskomst niet het geschikte moment. Laat hem eerst spreken, herinnert u zich dat zijn onderwerpen belangrijker zijn dan de uwe. Maak ongeveer dat het zijn avond wordt.

Maak nooit uw beklag als hij laat thuis komt
Klaag nooit als hij laat thuis komt voor de maaltijd of zelfs als hij de hele nacht wegblijft. Bekijk het als kleinschalig in vergelijking met wat hij heeft moeten doorstaan gedurende de dag. Installeer hem comfortabel. Vraag hem zich te ontspannen in de zetel of te gaan rusten in bed. Maak een warme of frisdrank klaar.
Schud de kussens op en stel voor zijn schoenen uit te trekken. Spreek hem aan met een zachte, vredelievende en plezante stem. Stel hem geen vragen over wat hij heeft gedaan en twijfel nooit aan zijn oordeel of zijn rechtschapenheid. Denk er aan dat hij de meester is in huis en uit deze functie zal hij steeds zijn wil uitoefenen met eerlijkheid en naar waarheid.

Wanneer hij klaar is met eten, ruim de tafel af en doe vlug de afwas
Als uw man vraagt om te helpen wijst u zijn voorstel af want hij zou zich kunnen verplicht voelen om het steeds weer te doen en na zijn zware dagtaak heeft hij geen nood aan extra werk.
Zet hem aan om zich aan zijn favoriete bezigheden te wijden. Toon uw interesse hiervoor zonder hem het gevoel te geven dat u op gelijke voet komt op zijn gebied. Als u zelf kleine bezigheden hebt, doe ze zonder praten en storen, want zijn interessepunten zijn meestal belangrijker dan die van de vrouw.

Uiteindelijk de avond
Breng het huis in orde zodat het klaar is voor de volgende morgen. Denk er aan eventueel een ontbijt op voorhand klaar te maken. Het ontbijt van uw man is uiterst belangrijk als hij op een positieve manier zijn zware dagtaak moet aanvatten.
Eenmaal in de slaapkamer te zijn aangekomen maakt u zich klaar om zo vlug mogelijk in bed te komen.

De vrouwelijke hygiëne
Hoewel dit een grote rol speelt, mag het niet de bedoeling zijn dat uw man in de rij moet staan om in de badkamer te komen. Zorg er echter wel voor dat u het beste voorkomen hebt als u gaat slapen. Tracht een voorkomen te hebben dat innemend is zonder uitdagend te zijn. Als u een nachtcrème moet aanbrengen of krulspelden, wacht tot hij slaapt want een dergelijk schouwspel zou hem kunnen ergeren.

Wat de intieme relaties betreft
Het is heel belangrijk te herinneren wat jullie elkaar beloofden bij de huwelijksvoltrekking en dan voornamelijk de belofte van gehoorzaamheid. Als hij van oordeel is onmiddellijk te willen slapen dan zal het zo zijn. Te allen tijde wordt u geleid door de wil van uw man en oefent u geen enkel moment druk op hem uit om hem tot een intieme relatie te stimuleren.

Als uw man voorstelt te paren
Aanvaard dit met nederigheid maar houdt steeds in het achterhoofd dat het plezier aan de man is besteed en veel belangrijker is dan dat van een vrouw. Als hij zijn orgasme bereikt is een beetje gekreun van uw kant niet misplaatst, integendeel; het zal hem ervan overtuigen dat u er ook plezier aan hebt beleefd.

Als uw man minder normale handelingen voorstelt
Gedraag u gehoorzamend en lijdzaam maar geef eventueel uw ongenoegen aan door een stilzwijgen. Het is waarschijnlijk dat uw man dan onmiddellijk zal inslapen. Breng uw kledij weer in orde, breng uw schoonheidsproducten aan alsook uw haarverzorging.

Nu mag u de wekker zetten
Om zeker te zijn dat even voor uw man op bent in de morgen, zet u de wekker. Zo kunt u hem een kop thee maken tegen de tijd dat hij wakker wordt.

29 opmerkingen:

ien zei

tja ik moest er erg om lachen wat natuurlijk ook weer erg is.
Ien

sandra zei

Oh wat ben ik nu alle Dolle Mina's dankbaar!!
Ongelooflijk!!
(maar ik moest er wel vreselijk om lachen)

Herma zei

Fris en bevallig... nee, die tijd hebben we gehad.
Voor de rest: pre-ciés zoals het er hier in huis aan toe gaat. Vanzelfsprekend.

ChoCho zei

ja euh, ik dénk er nog niet over ;-)

sanneke zei

Goed dat je me er nog even aan herinnert, op punt 3 verzaak ik nog wel eens.

Nicolet zei

wauw, ben ik toch blij dat ik niet in 1960 leef

Jolanda zei

Ik ga er gewoon van uit dat dit een grap is. Dit is TE erg!!! :-D

NOVY zei

Ja, ik dacht misschien dat iemand nog op zoek is naar een goed voornemen....:).
Zoals het aanscherpen van punt drie, bijvoorbeeld, Sanneke. (foei!)

Haha, ik moest heel hard lachen om :

NOVY zei

Oh.

'Het zou kunnen dat u een dozijn belangrijke zaakjes aan hem wilt vertellen, maar daarvoor is zijn thuiskomst niet het geschikte moment.'

sanneke zei

Ja, ik weet het, het is echt mijn zwakke punt, punt 3. #hoemoetdatnoumetmij

Kelly zei

Ik moest het even lezen omdat Nicolekebolleke twitterde dat ze er zo om moest lachen..

Vol verbazing heb ik dit gelezen.. Dat kun je je toch niet voorstellen!!

Toaske zei

Toen we het huis van mijn schoonouders leegruimden vond ik ook een aantal van die boekjes (jaren 50). Ik heb er ooit ook over gelogd. Was eigenlijk te triest voor woorden wat er in geschreven werd. Maar goed, het was gewoon en heel andere tijd.

Herma zei

Hier moest ik erg hard om lachen:
Als u een nachtcrème moet aanbrengen of krulspelden, wacht tot hij slaapt want een dergelijk schouwspel zou hem kunnen ergeren.
Zie je jezelf al zitten met je pot creme in de aanslag, krulspelden bij de hand, en maar wachten tot mesjeu eindelijk naar dromenland is vertrokken. Ben benieuwd wie zich het hardst heeft geergerd...!

NOVY zei

@Herma: ja, dat is echt hilarisch! 'Een dergelijk schouwspel' alleen al. Haahahhaaa!

inge zei

http://twitter.com/demama/status/23707154363977728

Tina zei

Nee!!!! Neeeeeee, is dit echt? Haha, het is hilarisch, maar tegelijkertijd diep en diep triest.
Als meneer ongewone dingen in bed voorstelt, gehoorzamen en daarna je haren weer goed doen :) Ik geloof het nog steeds niet helemaal. Het is een boek uit 1960. Toen was ik 9. Mijn moeder deed al die dingen niet hoor! Integendeel zelfs.
(O ja, kwam hier via de Twitter van inge)

Tina zei

O nee, natuurlijk was ik geen 9. Dat was 9 jaar voor mijn geboorte. Ik moet de andere kant op rekenen :) Evengoed vind ik 1960 niet zo gek lang geleden. Onvoorstelbaar!

Richtsje zei

Oh, lachen! Samen met manlief, dat wel! Kwam via Inge bij dit linkje, dankje!

Soes zei

Oef. Alsof je een kind in huis hebt.

Daan zei

Sjezus!!! Dat is MIJN verlanglijstje... *zet de printer aan* *plakt het papier op de laptop van manlief* *streep man door en corrigeert dit in vrouw*

Running Rapunzel zei

Oh hemel, nu snap ik het pas! Dát was wat ik al die tijd verkeerd deed! Hoe heb ik zo stom kunnen zijn!
*slaatzichzelfvoorhethoofd*

Anoniem zei

Ik ben dus in dat genre opgegroeid en doe dan ook vreselijk mijn best om die regels na te leven, maar schijn er niet in te slagen, want manlief is constant op me aan het vitten en dreigt de kuielatten te nemen als ik me niet verbeter....:)

Jonne zei

Wél vreemd dat tussen al dat kuise taalgebruik ineens heel vrij het woord 'orgasme' wordt gebruikt?

NOVY zei

@Jonne: verrek. Wacht, ik verander het even in hoogtepunt. Want misschien stond dat er eigenlijk wel.
Hoewel...is dat beter denk je?

Mimi zei

Alle Dolle Mina's nog aan toe! Dit is niet te geloven. Is dit echt nog maar zó kort geleden? Ik vind het kort geleden. Ik geloof nooit dat mijn oma zo is geweest. Jammer dat ik 't niet meer onder d'r neus kan drukken.
Verder, dank voor het delen, geweldig stuk!

Bloem zei

Tjee, en ik heb huishoudkunde gestudeerd...... *^-^*....
gelukkig wel pas in 1991, ik leerde toch heel andere dingen ;-)

Tienke zei

this will save my marriage

Caroline zei

En dit lees ik dus, op de bank. Twee koters op schoot. Terwijl de man op zijn knieën de restjes avondeten opzuigt. Ik lees het tóch maar niet voor ;-)

Caroline zei

Novy, mag ik deze tekst kopiëren? Mijn man ( ik las het dus tóch voor ;-)) stelde voor hier iets mee te doen op het aankomende huwelijk van mijn zusje!