Doorgaan naar hoofdcontent

Wees fris en bevallig

Uittreksel uit een Katholiek schoolboek voor de afdeling “Huishoudkunde” voor meisjes, uitgegeven in 1960.


Maak dat het eten klaar is
Maak de zaken op voorhand klaar, de avond voordien als het moet, zodat een heerlijke maaltijd hem opwacht als hij terugkeert van zijn werk. Het is een vorm van duidelijk maken dat u aan hem hebt gedacht en bezorgd bent over zijn noden. De meeste mannen hebben honger als ze thuiskomen en het vooruitzicht op een stevige maaltijd (vooral als het hun lievelingskostje is) maakt deel uit van de noodzakelijke warme verwelkoming.

Wees op tijd klaar
Neem voor uzelf een kwartier rust voor hij thuis komt. Werk uw opmaak een beetje bij, doe een band in uw haren en wees fris en bevallig. Hij heeft een zware dag achter de rug, een dag vol met werk en zorgen. Wees dus opgewekt. Zijn zware dag moet opgevrolijkt worden en daar ligt uw taak.

Breng orde op zaken
Maak nog een laatste ronde door de voornaamste kamers van het huis juist voor uw man thuis komt. Verzamel de schoolboeken, speelgoed, papieren enz. en neem nog vlug het stof af van de tafels.

Gedurende de koudste maanden van het jaar
U maakt een gezellig vuurtje waarbij hij zich kan koesteren en ontspannen. Uw man zal het gevoel hebben in een ordelijke en rustige haven te zijn aangekomen en dat maakt u ook gelukkig; voor zijn comfort zorgen bezorgt u een enorme persoonlijke voldoening.

Breng het geluid op een minimaal niveau
Bij zijn aankomst zet u best al het geluid af van wasmachine, droogkast of stofzuiger.
Probeer de kinderen kalm te krijgen. Wees blij hem te zien. Verwelkom hem met een warme glimlach en toon de oprechtheid van uw wil om hem te bevallen.

Luister naar hem
Het zou kunnen dat u een dozijn belangrijke zaakjes aan hem wilt vertellen, maar daarvoor is zijn thuiskomst niet het geschikte moment. Laat hem eerst spreken, herinnert u zich dat zijn onderwerpen belangrijker zijn dan de uwe. Maak ongeveer dat het zijn avond wordt.

Maak nooit uw beklag als hij laat thuis komt
Klaag nooit als hij laat thuis komt voor de maaltijd of zelfs als hij de hele nacht wegblijft. Bekijk het als kleinschalig in vergelijking met wat hij heeft moeten doorstaan gedurende de dag. Installeer hem comfortabel. Vraag hem zich te ontspannen in de zetel of te gaan rusten in bed. Maak een warme of frisdrank klaar.
Schud de kussens op en stel voor zijn schoenen uit te trekken. Spreek hem aan met een zachte, vredelievende en plezante stem. Stel hem geen vragen over wat hij heeft gedaan en twijfel nooit aan zijn oordeel of zijn rechtschapenheid. Denk er aan dat hij de meester is in huis en uit deze functie zal hij steeds zijn wil uitoefenen met eerlijkheid en naar waarheid.

Wanneer hij klaar is met eten, ruim de tafel af en doe vlug de afwas
Als uw man vraagt om te helpen wijst u zijn voorstel af want hij zou zich kunnen verplicht voelen om het steeds weer te doen en na zijn zware dagtaak heeft hij geen nood aan extra werk.
Zet hem aan om zich aan zijn favoriete bezigheden te wijden. Toon uw interesse hiervoor zonder hem het gevoel te geven dat u op gelijke voet komt op zijn gebied. Als u zelf kleine bezigheden hebt, doe ze zonder praten en storen, want zijn interessepunten zijn meestal belangrijker dan die van de vrouw.

Uiteindelijk de avond
Breng het huis in orde zodat het klaar is voor de volgende morgen. Denk er aan eventueel een ontbijt op voorhand klaar te maken. Het ontbijt van uw man is uiterst belangrijk als hij op een positieve manier zijn zware dagtaak moet aanvatten.
Eenmaal in de slaapkamer te zijn aangekomen maakt u zich klaar om zo vlug mogelijk in bed te komen.

De vrouwelijke hygiëne
Hoewel dit een grote rol speelt, mag het niet de bedoeling zijn dat uw man in de rij moet staan om in de badkamer te komen. Zorg er echter wel voor dat u het beste voorkomen hebt als u gaat slapen. Tracht een voorkomen te hebben dat innemend is zonder uitdagend te zijn. Als u een nachtcrème moet aanbrengen of krulspelden, wacht tot hij slaapt want een dergelijk schouwspel zou hem kunnen ergeren.

Wat de intieme relaties betreft
Het is heel belangrijk te herinneren wat jullie elkaar beloofden bij de huwelijksvoltrekking en dan voornamelijk de belofte van gehoorzaamheid. Als hij van oordeel is onmiddellijk te willen slapen dan zal het zo zijn. Te allen tijde wordt u geleid door de wil van uw man en oefent u geen enkel moment druk op hem uit om hem tot een intieme relatie te stimuleren.

Als uw man voorstelt te paren
Aanvaard dit met nederigheid maar houdt steeds in het achterhoofd dat het plezier aan de man is besteed en veel belangrijker is dan dat van een vrouw. Als hij zijn orgasme bereikt is een beetje gekreun van uw kant niet misplaatst, integendeel; het zal hem ervan overtuigen dat u er ook plezier aan hebt beleefd.

Als uw man minder normale handelingen voorstelt
Gedraag u gehoorzamend en lijdzaam maar geef eventueel uw ongenoegen aan door een stilzwijgen. Het is waarschijnlijk dat uw man dan onmiddellijk zal inslapen. Breng uw kledij weer in orde, breng uw schoonheidsproducten aan alsook uw haarverzorging.

Nu mag u de wekker zetten
Om zeker te zijn dat even voor uw man op bent in de morgen, zet u de wekker. Zo kunt u hem een kop thee maken tegen de tijd dat hij wakker wordt.