maandag 4 oktober 2010

The end of society as we know it

Dus.
Het kabinet Bruin 1.
Of, zoals ik op twitter voorbij zag komen: het kabinet Kut 1.
Of: kabinet Mooi Ruk.
Nou.
Mooi ruk inderdaad.

Weet u wat het vooral is?
Ik schaam me, merk ik.
Ik was er – en dat heb ik me gek genoeg nooit zo gerealiseerd - eigenlijk best een beetje trots op, om uit Nederland te komen, (‘Where you from?’ ‘From Holland.’ ‘Oh yeah, I know Holland! That’s the Capital of Amsterdam!’), inwoner te zijn van dat rare lieve landje, waar alles mocht en alles kon. Het landje dat bekend stond om z’n tulpen, de Wallen, het vrije drugsbeleid en z’n tolerantie.
Well.
So much for that.

Maar weet u? Eigenlijk zal dat hele regeerakkoord me ook een rotzorg zijn ook.
Pff, denk ik eigenlijk. Pff, regeerakkoord.
Of pvv, in dit geval. Pvv, regeerakkoord.
Want wat ik denk hè, ik denk dat het binnenkort toch afgelopen is met de gevestigde politieke orde zoals die nu bestaat. Er is een proces aan de gang, gedragen door Het Internet, dat onherroepelijk een einde zal gaan maken aan de huidige machtsverdeling; de omwenteling die het internet (als één groot open podium) teweegbrengt op het gebied van muziek, zo’n zelfde omwenteling vindt natuurlijk ook op andere vlakken plaats.

Iemand vertelde me pas over de Italiaan Beppe Grillo.
'Wie?' Vroeg ik. En ging vervolgens thuis even googlen.
En voor als u het ook niet weet, Beppe Grillo is een fenomeen. Hij is Italië's bekendste entertainer, maar hij trekt inmiddels ook buiten zijn geboorteland volle zalen. Met zijn radicale uitspraken en zijn grote gebaren werd hij de schrik van Berlusconi en andere bestuurders. Van de Italiaanse televisie is hij verbannen, maar miljoenen lezen zijn weblog. Nu is hij de geestelijk vader van een nieuwe burgerbeweging op internet, waar hij vooral twintigers en dertigers wil mobiliseren. Als een virus tégen grootkapitaal, maffia en mismanagement en vóór een nieuw-links en duurzaam doe-het-zelf bestuur. Door gewone mensen die wél deugen. Daarom stelt de voormalige accountant onvermoeibaar misstanden aan de kaak. Beppe Grillo werd in 2005 door Time Magazine al uitgeroepen tot 'Europese held'.

Miljoenen lezers hè. Dagelijks.
En dat is dus wat ik bedoel. Er zullen steeds meer mensen als Beppe Grillo opstaan. Mensen die politiek bedrijven van onderaf, zonder penningmeester en statuten en zonder bureaucratie.
En geen idee of het daar dan beter van wordt hoor - heb ik daar verstand van - maar feit is wel dat door het bestaan van internet het een stuk lastiger wordt om van bovenaf een land te besturen, zelfs in een democratie. Logisch: het is voor iedereen makkelijk om kennis te vergaren, zich te verenigen en zijn of haar denkbeelden te etaleren.
Het volk is aan zet.
Leve de sociale revolutie!

(Wel een beetje gek is dat toen ik de tipgever in kwestie een week later weer zag en hem zei dat die Beppe Grillo van hem beswel interessant was enzo, hij geen idéé had waar ik het over had. ‘Wie zeg je? Eppe Trio?’ Nee, daar had hij nog nooit van gehoord. Rááárrrrr! Om verder gezichtsverlies aan beide kanten te voorkomen lachte ik maar snel: ‘Oh, haha, sorry, ik weet het al, het was iemand anders die me dat vertelde.’ Maar ehm.. écht niet dus. Hij was het. Of ben ik dement aan het worden? Hij dan toch zeker?)
Nja.
Heeft u dat eigenlijk ook wel eens? Dat u in zo’n denkflow terechtkomt en dan alles plotseling heel helder ziet, een ogenblik lang, compleet met alle consequenties en implicaties? En dat u dan heel even, een fractie van een seconde, denkt dat er eigenlijk een groot denker in u schuilt?
(Gelukkig stuurde ik diezelfde avond een vreselijk kettingmail-spam-ding door naar al mijn vrienden, dat trekt de boel weer een beetje in balans.)

9 opmerkingen:

Toaske zei

Ik denk dat dit kabinet het niet lang gaat maken. Dat denk ik echt. Wat ik goed vind is dat pijnpunten benoemd worden, zelfs door Geert Wilders, al is de manier waarop hij dat doet natuurlijk hartstikke verkeerd. Je kunt niet hele groepen mensen over een kam scheren.
Verder vind ik het in mijn kleine wereldje allemaal best heel erg meevallen. We zijn allemaal aardig voor elkaar, hebben het beste voor met elkaar, de samenleving en wat dan al niet meer.
Ik vind de media (als in journalistiek) heel erg eng. Er wordt maar geroepen en gedaan. Veel mensen laten zich leiden door wat ze horen en zien en denken niet zelf meer na. Als het op nu.nl staat, dan is het waar. Als het bij RTL Boulevard verteld wordt, dan is het waar. Dat vind ik akelig.
Wat ik ook denk is dat we het op de een of andere manier allemaal veel te goed hebben. En daarom zijn we ook weer ondankbaar geworden.
Oh, en zo'n type als Beppe Grillo vind ik dan ook weer eng. Eigenlijk. Of zoiets.
Mmm, ik weet niet of dit een beetje logisch klinkt allemaal, maar goed, dat is wat ik er nu even van denk. En zo.

inge zei

ik hoooooooooop maar dat dit binnenkort afgelopen is. want ik schaam me ook. en ik snap gewoon niet hoe we dit zo ver hebben laten komen! en is er een weg terug? en zo ja, hoe pittig gaat dat dan zijn? gaan de mensen die nu achter dit kabinet staan ooit nog genoegen nemen met minder? met elkaar?
och man, ik moet er helemaal niet teveel over nadenken ook, want ik word er sip van.
beppe grillo ga ik even niet googlen. wel grappig dat je dan zeker weet dat diegene dat zei en dat hij er dan niks meer vanaf weet, dan ga je stiekem toch twijfelen ja ; )

quirk zei

Tja, naast een flinke bron van informatie is het internet ook vooral een vluchtige bron van informatie. De digitale wereld kweekt een korte aandachtsspanne. Daar is dit een mooi voorbeeld van. Dus laten we hopen dat iedereen ook weer snel uitgekeken is op Wilders. Verder zappen graag!

Corine zei

Hear, hear, Novy! Sluit me zó aan bij je woorden. Ja precies, Kabinet Mooi Ruk. Ja precies, altijd best beetje trots op ons landje. Ja precies, vooral om die tolerantie. En ja precies, SCHAAMTE!
Beppe Grillo heb ik dan weer gemist (en dat voelt nogal behoorlijk dom, met zijn miljoenen lezers per dag; bedankt dus!). En die internetrevolutie weet ik ook eerlijk gezegd niet.
Dus om nu te zeggen dat ik me groot denker voel.... Ja precies, toch wel. Heel af en toe dan. Op de momenten dat alle stukjes op z'n plek vallen en precies duidelijk is hoe deze wereld in elkaar zit. Maar de volgende dag kan het ook zomaar weer verdwenen zijn en dan klopt er helemaal niks meer van.
Zou dat ook het geval zijn bij jouw "Beppe Grillo-aandrager"? dat zijn moment van algehele helderheid weer verdwenen was?

Irène's wereld zei

Ja dat heb ik ook wel eens. Heel soms. En voel me dan op een verlichte manier superieur. Tot ik weer uit mijn bubble stort, verschrikt met mijn hoofd schud en door ga met het grootse onbenullige weer ik mee bezig was. :-)

esther zei

Ja, nee, daar word ik pas echt bang van. Het volk aan de macht! We vertrouwen de overheid toch al niet meer dus laten we vooral lekker met z`n allen achter Geen Stijl aan lopen. En iedereen die iets anders wil die kan lekker deaud vallen. Koude rillingen krijg ik er van.

NOVY zei

@Esther: de bedoelde ironie was misschien wat ver te zoeken... Ik roep natuurlijk maar wat hè. Van politiek heb ik echt geen verstand (en ben dan ook waarlijk - in elk geval op dat vlak - géén groot denker..:)).

esther zei

Maar je kent mij he, geen gevoel voor humor ;)
Althans, op de een of andere manier missen onze gevoelens voor humor elkaar nogal eens.

Inge zei

Hier nog iemand die zich schaamt. Ik snap er echt niets van. Al die PVV stemmers schijnen er op achteruit te gaan en dat hadden ze natuurlijk niet gehoopt. Iedereen mocht het slechter krijgen behalve zij. Zij zijn toch Nederlander!
muts Inge