Doorgaan naar hoofdcontent

The end of society as we know it

Dus.
Het kabinet Bruin 1.
Of, zoals ik op twitter voorbij zag komen: het kabinet Kut 1.
Of: kabinet Mooi Ruk.
Nou.
Mooi ruk inderdaad.

Weet u wat het vooral is?
Ik schaam me, merk ik.
Ik was er – en dat heb ik me gek genoeg nooit zo gerealiseerd - eigenlijk best een beetje trots op, om uit Nederland te komen, (‘Where you from?’ ‘From Holland.’ ‘Oh yeah, I know Holland! That’s the Capital of Amsterdam!’), inwoner te zijn van dat rare lieve landje, waar alles mocht en alles kon. Het landje dat bekend stond om z’n tulpen, de Wallen, het vrije drugsbeleid en z’n tolerantie.
Well.
So much for that.

Maar weet u? Eigenlijk zal dat hele regeerakkoord me ook een rotzorg zijn ook.
Pff, denk ik eigenlijk. Pff, regeerakkoord.
Of pvv, in dit geval. Pvv, regeerakkoord.
Want wat ik denk hè, ik denk dat het binnenkort toch afgelopen is met de gevestigde politieke orde zoals die nu bestaat. Er is een proces aan de gang, gedragen door Het Internet, dat onherroepelijk een einde zal gaan maken aan de huidige machtsverdeling; de omwenteling die het internet (als één groot open podium) teweegbrengt op het gebied van muziek, zo’n zelfde omwenteling vindt natuurlijk ook op andere vlakken plaats.

Iemand vertelde me pas over de Italiaan Beppe Grillo.
'Wie?' Vroeg ik. En ging vervolgens thuis even googlen.
En voor als u het ook niet weet, Beppe Grillo is een fenomeen. Hij is Italië's bekendste entertainer, maar hij trekt inmiddels ook buiten zijn geboorteland volle zalen. Met zijn radicale uitspraken en zijn grote gebaren werd hij de schrik van Berlusconi en andere bestuurders. Van de Italiaanse televisie is hij verbannen, maar miljoenen lezen zijn weblog. Nu is hij de geestelijk vader van een nieuwe burgerbeweging op internet, waar hij vooral twintigers en dertigers wil mobiliseren. Als een virus tégen grootkapitaal, maffia en mismanagement en vóór een nieuw-links en duurzaam doe-het-zelf bestuur. Door gewone mensen die wél deugen. Daarom stelt de voormalige accountant onvermoeibaar misstanden aan de kaak. Beppe Grillo werd in 2005 door Time Magazine al uitgeroepen tot 'Europese held'.

Miljoenen lezers hè. Dagelijks.
En dat is dus wat ik bedoel. Er zullen steeds meer mensen als Beppe Grillo opstaan. Mensen die politiek bedrijven van onderaf, zonder penningmeester en statuten en zonder bureaucratie.
En geen idee of het daar dan beter van wordt hoor - heb ik daar verstand van - maar feit is wel dat door het bestaan van internet het een stuk lastiger wordt om van bovenaf een land te besturen, zelfs in een democratie. Logisch: het is voor iedereen makkelijk om kennis te vergaren, zich te verenigen en zijn of haar denkbeelden te etaleren.
Het volk is aan zet.
Leve de sociale revolutie!

(Wel een beetje gek is dat toen ik de tipgever in kwestie een week later weer zag en hem zei dat die Beppe Grillo van hem beswel interessant was enzo, hij geen idéé had waar ik het over had. ‘Wie zeg je? Eppe Trio?’ Nee, daar had hij nog nooit van gehoord. Rááárrrrr! Om verder gezichtsverlies aan beide kanten te voorkomen lachte ik maar snel: ‘Oh, haha, sorry, ik weet het al, het was iemand anders die me dat vertelde.’ Maar ehm.. écht niet dus. Hij was het. Of ben ik dement aan het worden? Hij dan toch zeker?)
Nja.
Heeft u dat eigenlijk ook wel eens? Dat u in zo’n denkflow terechtkomt en dan alles plotseling heel helder ziet, een ogenblik lang, compleet met alle consequenties en implicaties? En dat u dan heel even, een fractie van een seconde, denkt dat er eigenlijk een groot denker in u schuilt?
(Gelukkig stuurde ik diezelfde avond een vreselijk kettingmail-spam-ding door naar al mijn vrienden, dat trekt de boel weer een beetje in balans.)