woensdag 8 april 2009

5

Bo heeft de vijfde ziekte. Ze ziet eruit alsof iemand haar hard in het gezicht heeft geslagen (slapped face disease), als je dichterbij komt zie je dat haar wangen zijn bezaaid met kleine rode vlekjes.

Hoewel de Vijfde van Beethoven het ook best aardig heeft gered, vind ik het toch een beetje sneu. Dat niemand er ooit een fatsoenlijke naam voor heeft verzonnen. Na de mazelen, de rode hond, roodvonk en (vermoedelijk; daar bestaat wat onenigheid over) de waterpokken, werden er nog twee kinderziekten ontdekt die gewoon maar de 'vijfde ziekte' en de 'zesde ziekte' zijn genoemd. Hoe weinig creatief.
De zesde ziekte hebben Bo en Merlijn allebei al gehad als baby. (Ja je kunt eerst de zesde krijgen en daarna de vijfde. Het zegt helaas niets over de volgorde. Want dat was dan nog wel handig geweest.)

Enfin. Hij heerst hier, op school. De vijfde ziekte. Weer eens wat anders dan hoofdluis. Wekenlang al worden we bestookt met informatiefoldertjes en aankondigingen op het schoolbord in de hal. Over hoe besmettelijk het is en hoe onschuldig en dat de kinderen er gewoon mee naar school mogen.
Maar omdat zulke aankondigingen altijd wat langs mij heen gaan, die dingen gaan over andere kinderen, niet over die van mij, dacht ik in eerste instantie, toen ik de uitslag op de wangen van Bo zag, aan de kilo aardbeien dat we de dag ervoor hadden opgegeten. ‘Je bent allergisch!’ riep ik uit. ‘Voor aardbeien!’ Want ik had wel eens gehoord dat dat kon.
Een paar uur later viel het kwartje alsnog en ben ik informatie gaan zoeken op internet. Waar ik gelukkig las dat als de vlekjes verschijnen, de besmettelijke fase reeds een week achter de rug is. Gelukkig, omdat ik anders maar weer spastisch was gaan lopen doen. Bang dat de baby besmet zou worden. Wat natuurlijk onzinnig zou zijn geweest – want ze moet het toch een keer krijgen en now is as good a time as ever, maar ja, zo ben ik.
Nee, dit is beter: het is nu gewoon een kwestie van afwachten. Wie van ons het nog meer krijgt. En wanneer.

9 opmerkingen:

Door zei

Bij aardbeien allergie krijg je vaak ook bulten (althans m'n zus!).
Beterschap!!

Daan zei

Beterschap met/voor de 5.
En is Slimy al getraceerd?

Natasja zei

Och arme Bootje. Is ze vandaag wel naar school geweest.

Wist je dat er ook nog een zevende en een achtste ziekte zijn?

Anne heeft de 7e ziekte eens gehad. In Turkije nog wel. Toen ze negen maanden oud was. En wij maar denken: 'wat is dat kind toch vervelend.' Toen ze na twee dagen ineens hoge koorts en rode uitslag kreeg, hadden we eindelijk door....

Joeltje zei

Morgen maar eens vragen of dat heerst in heel het land of zo.. of zou hij gewoon zo lastig ... euh... hangerig en koortsig zijn als gevolg van doorkomend tandje nummer 2?
Ik vind de vijfde ziekte veel hipper klinken.

En beterschap.
Dat ook nog.

MaMarije zei

Beterschap!
En gelukkig kan ze toch nog bergen aardbeien eten ;-)

Nicoleke zei

Ik heb er nog nooit van gehoord, van de 5e (en 6e) ziekte...

Beterschap!!!

Caroline zei

Sja, ik weet niet waar je woont....maar als dat níet in het midden van het land is zou Joeltje best wel eens gelijk kunnen hebben. Ik had er drie in mijn klasje van de week. Met van die vuurrode wangen. En moest toen zo'n briefje op de deur hangen....Beterschap daar!

Cisca zei

Ik dacht dat ik er gewoon niet zo fris en fruitig uitzag als ik 's morgens uit bed kom. Maar ik heb dus gewoon the slapped face disease. Hmm, lijkt me duidelijk.

En beterschap natuurlijk. En hopelijk krijg niemand anders het.

Nicole zei

Ik had er nooit zo bij nageacht, maar het is inderdaad best raar dat die ziektes geen 'echte' naam hebben! Blijkbaar heeft niemand ze geclaimd.