woensdag 23 november 2011

A bloody coincidence

Het is een raar ding mensen, dat internet. En dan vooral het twittergebeuren. Zo kwam ik er vandaag achter dat een aantal vrouwen in mijn timeline, ik zal geen namen noemen, maar zij, zij, zij en zij, allemaal afgelopen maandag ongesteld zijn geworden. Net als ik. Dat is best gek.

Nou weet ik dat het zo schijnt te zijn dat vrouwen die samenleven, hun menstruatiecycli op elkaar afstemmen door middel van feromonen en okselgeur. Althans, zo stelde Martha McClintock dat vast, in 1971. (Wat dan weer mijn geboortejaar is! Dit logje staat echt bol van de toevalligheden!)

Ik citeer even een stukje tekst dat ik erover las vandaag:
"Lang geleden was er een land waar vrouwen werden gerespecteerd. Waar de vrouwenaangelegenheden vrouwenaangelegenheden waren. Ze voelden liefde en respect voor zichzelf en anderen. Tijdens hun vrouwenaangelegenheden waren ze op zichzelf. Ze hadden controle over hun eigen lichaam. Ze vierde hun maandelijkse bloedingen als een maanritueel en menstrueerde gezamenlijk. Het was een tijd van energie en creativiteit. Moeder aarde werd aanbeden. Ze was aarde gericht en gaf het leven. Deze ceremonies werden gevierd in een tapoo, hetgeen magie betekende. Wanneer bij een meisje zich de eerste menstruatie aankondigde werd dat gevierd en het meisje werd verwelkomd en ingewijd in de magie van het vrouw zijn. Ze voelde zich krachtig.
Dit wordt nog steeds gevierd bij die volkeren die hun connectie met de aarde en de maan niet zijn kwijt geraakt. Toen de eerste missionarissen kwamen beschouwden deze de separatie van de vrouwen van de mannen niet als magie maar als verbanning en werd het woord tapoo vertaald als taboe. Nog steeds is het zo dat als vrouwen samenleven (bv. Nonnen) zij hun menstruatiecyclus synchroniseren. Er is een soort energie tussen hen, die eigenlijk al lang vergeten is." (
Melissa Assilem)

Taboe. Tapoo. Tampon.
Whatever.

Ik heb persoonlijk niet zoveel ervaring met dat McClintock effect, want ik woonde nooit met vrouwen samen. Hoewel, dat is niet waar, natuurlijk: ik woonde ooit samen met mijn moeder, maar die had mij op vrij late leeftijd gekregen, dus tegen de tijd dat ik in de weer moest met maandverband was zij daar al geruime tijd mee opgehouden. En oja, ik woonde in een studentenhuis, met medestudentes, maar toen slikte ik de pil en menstrueerde nooit, omdat ik altijd stiekem de stopweek oversloeg (waar ik nu, met terugwerkende kracht, opgelucht bij kan ademhalen; tegenwoordig is bekend dat dat geen kwaad kan (?) en men doet het dan ook en masse - het is zelfs zo dat mede hierdoor de verkoop van ‘damesproducten’ de laatste tijd gedaald is. Jaja, ik leer u weer veel vandaag hè.).

Goed. Geen ervaring met synchrone maandstonden dus.
Maar nu dan toch?!
Want die vrouwen, zij, zij, zij en zij, laten dat nou net de vrouwen zijn met wie ik me dagelijks omring! Niet in real life, daarvoor wonen ze te ver weg, maar virtueel. Het zijn mijn ‘persons’ zeg maar. Mijn persons on the internet.
Nah.
Dat moeten wel hele speciale feromonen zijn, die over breedband kunnen travelen.
Ik weet van de meesten niet eens hoe hun zweet ruikt!
Dus.
Legt u me dat maar eens even uit.

12 opmerkingen:

sanneke zei

Je was me voor. :) Ik vraag me de hele dag ook al af hoe we dit in vredesnaam voor elkaar krijgen, allemaal op dezelfde dag... Ik weet nog hoe ik ooit met een vriendinnetje 'bloedzusters' werd door elkaar in een vinger te snijden en die tegen elkaar aan te drukken, maar wij zijn pas echt je reinste bloedzusters.

Susy zei

Ik dácht al, wie kopt mijn voorzetje in?
Haha!
Maar wel alle bloedende kruizen nog an toe zeg, wát een toeval.

Mijn zweet ruikt heel sexy overigens.

Susy zei

Oh! Oh!
Een clubje starten en ons dan de Bloedgroep noemen!

....

Joe.
Dag.

sanneke zei

Bloedgroep Ooooh of bloedgroep Aaaah?

Tijmen zei

Nee. Dan zeg je dat je van mij bepaalde informatie niet hoeft te weten en kom je zelf met dit. Nah.

NOVY zei

@Tijmen: ;)

Terrebel zei

Er is meer tussen hemel en aarde. Een paar van mijn buurvrouwen zijn ook vrij synchroon. Weet ik toevallig. Misschien is jouw ervaring het begin van onderzoek dat leidt naar een IG Nobel-award!

Susy zei

Haha.

Terrebel 'weet dat toevallig'.
Heel dubieus.

Herma zei

Er menstrueren zo vaak zo veel vrouwen, dat er altijd wel een paar synchroon lopen, de arme stakkers. En die maken elkaar en hun partners en collega's en kinderen en medeweggebruikers dan weer een week lang het leven zuur.

Irène zei

Ik loop een week voor op jullie posse. Betekent dat ook wat? Behalve dat ik duidelijk niet bij jullie posse hoor? :-)
Het zal dat snelle internet van Ziggo wel zijn, met die Indiaan die op een download wacht. Naar Groningen! Howling Wolf.

LEHTI zei

@Susy, ja dat kàn Terrebel natuurlijk niet weten, want 'tijdens' vrouwenaangelegenheden zijn vrouwen op zichzelf', zo zei de quote van Novy. Of de buurman in kwestie moet op zoek gaan naar gebruikt maandverband. ;-)
Mooi geschreven weer.

Inge zei

ha, alleen al door het lezen begin ik nu ook al te bloeden en nog wel een paar dagen te vroeg!