zondag 27 november 2011

Sterren kijken

‘Wat zullen we gaan doen, jongens?’ vroegen we gistermiddag. Maar dat leidde nergens toe: Merlijn wilde schaatsen, Bo wilde spelletjes doen op de iPhone en Loïs wilde naar de bibliotheek. En dus besloot ik maar gewoon iets: we gingen naar het Universiteitsmuseum, waar momenteel een expositie te zien is over sterren en planeten. Met als leuke gimmick: een mobiel planetarium - een koepelvormige opblaastent, waarin je lekker op kussentjes op de grond mag liggen terwijl zich boven je hoofd een animatie afspeelt. Met live uitleg. Interessant man! Nee echt, ik ben daar dol op. Een beetje in het heelal kijken. Weer even begrijpen wat ook alweer precies het verschil is tussen sterren en planeten. Leren dat Pluto tegenwoordig geen planeet meer heet, dat Jupiter wel heel erg groot is. En beseffen dat vooral het hele universum zo verschrikkelijk groot is. And expanding. Dat ons zonnestelsel, met de zon en de acht planeten, onderdeel is van de melkweg, maar dat er nog ontélbare ándere sterrenstelsels zijn met zonnen en planeten. En dat het heus heel waarschijnlijk is dat er somewhere out there meer planeten zijn met (menselijk) leven, maar dat dat verder niet zoveel uitmaakt, omdat het minstens 11 miljard jaar zou duren voor we antwoord zouden kunnen krijgen op onze sms.
Het maakt alles even zo lekker triviaal, dat geneuzel van ons hier op aarde.

Saai logje. Nja.
Foto’s dan maar.
Ook saai.

8 opmerkingen:

LEHTI zei

Saai? Nee hoor. Een gratis uitgaanstip! Dank je wel.

sanneke zei

Kijk, op de onderste foto ook twee stralende sterren!
En och, precies een plek voor mij om te gaan kijken. Een beetje naar de hemel staren en proberen 'm te bevatten, dat doe ik al sinds mijn vader me vroeger op heldere avonden de sterrenhemel liet zien en 'm voor me op mijn slaapkamermuur schilderde.

Herma zei

Nee man! Snie saai! Wij hebben een hele mooie kaart van de sterren boven onze tafel hangen, noordelijk en zuidelijk halfrond. Ik mag daar ook altijd graag even bij wegdromen. En dan dat gemijmer over andere werelden, hoe zou het daar dan aan toe gaan etc. etc. En Nona weet het nog niet, maar ze krijgt binnenkort leuke glow in the dark planeten voor aan een nylontouwtje aan het plafond in haar schoen. Misschien zit er toch in nerd in ons allemaal.

NOVY zei

@Herma: Nah. Die krijgt Merlijn ook!

Tijmen zei

[bekentenis]Ik word dus altijd een beetje bang van het idee dat het heelal oneindig is. Want als er iets zou stoppen, begint daarachter altijd iets nieuws. Tenminste, volgens de logica die in mij zit. En zo iets onvatbaars, dat vond én vind ik dus best eng.[/bekentenis]

NOVY zei

@Tijmen: Nou, dat is me nogal een bekentenis. Haha, iederéén vind dat toch eng! Het ís toch eng!

Manon zei

En Loïs hè, die wordt later dus gewoon een topmodel.
En dan koopt ze voor jou een huis in Frankrijk.
En dan kun je iedere nacht sterren liggen kijken in de tuin.

Vlijtig Liesje zei

Wow, wat een goed uitje!