vrijdag 27 maart 2009

LuchtkasteelZij slingerde gisteren de volgende vraag het internet op: ‘Waar en in welk huis zou je willen wonen, als geld – tot op zekere hoogte - geen issue was?’

Nou, ik weet het wel.
Vanaf de eerste dag dat ik naar Groningen kwam (20 jaar geleden, als groen studentje) was ik helemaal verliefd op een van de watertorens hier. Die aan de Noorderbinnensingel.
Als ik daar nou eens mijn huis van kon maken! Stel je voor, helemaal boven in de lucht wonen - zonder onderburen - met uitzicht naar alle windrichtingen, over de hele stad!
Van tijd tot tijd lag ik op mijn rug in het plantsoen en staarde naar mijn toren. En fantaseerde. Over waar ik de slaapkamer zou maken (daar boven natuurlijk, in de witte torenkamer). Enover hoe groot het binnen eigenlijk zou zijn, want dat is moeilijk inschatten vanaf beneden. Ik zou er geen kamers in maken, maar het gewoon één grote ronde ruimte laten. Wel met een of meer verdiepingen, door middel van vides. En een lift moest er natuurlijk komen. Of zat die er al?
Ik fantaseerde dat de gemeente, die ik het eigendom van de toren had toegeschreven, hem wel aan mij zou willen verkopen, voor een symbolisch bedrag van, zeg, 1 gulden.
Omdat ik zo’n mooi plan had. En omdat het heel goed was dat dat mooie bouwwerk, die blikvanger van de stad, werd opgeknapt en behouden bleef voor de toekomst.
Vervolgens bedacht ik dan wat een ongelofelijke klus het zou zijn om de toren te verbouwen. Op die hoogte. Ik bedoel: je zet er niet even een steigertje omheen. Dus hoe dat dan moest?

Ik kwam natuurlijk nooit echt verder dan op mijn rug liggend fantaseren. Nooit heb ik iets ondernomen, of zelfs maar informatie opgevraagd. Want ik was er namelijk van overtuigd dat het helemaal niet kon, wonen in een watertoren. Omdat iemand die er verstand van had (dacht ik) me dat eens had verteld, toen ik hem deelgenoot maakte van mijn droom. (‘Nee joh, dat kan helemaal niet, want blabla... waterketel binnen ..blabla... weetnietmeer.’)
Een teleurstelling die tegelijkertijd een opluchting inhield, want goed, ik zou er dus niet kunnen wonen, maar iemand anders ook niet.

Maar wat las ik nu ineens, afgelopen zomer? Op het Volkskrantblog notabene? Ik heb het weer even opgezocht:

Op 22 juni 2008 is de watertoren aan de Noorderbinnensingel in Groningen gekraakt door de 'kraakgroep Luchtkasteel'. Zij zijn van plan om in de toren woonruimte en expositieruimte voor kunstenaars te realiseren.

What the f*ck!?

Expositieruimte? Wóónruimte?
HÁLLO!....mijn huis!!

9 opmerkingen:

sanneke zei

Weet je hoe een watertoren in het frans heet? Chateau de l'eau. Mooi hè? Hier in Meppel staat ook een hele mooie. En tja, misschien moet je die krakers er maar eens uit gaan jagen dan.

Cisca zei

Hop, dr naar toe! En terugkraken!

Je zou serieus eens uit kunnen zoeken wie de eigenaar is. Wie weet...

NOVY zei

@Sanneke: Nee, dat wist ik niet.
Wat mooi! Waterkasteel/luchtkasteel.
Die Franse watertorens zijn wel heel mooi trouwens, in het landschap.
@Cisca: Ja, ik zou het bijna doen. Hop, wegwezen! :)

MaMarije zei

Kijk, in zo'n watertoren zou ik ook wel willen wonen. Een watertoren met karakter.

Is Loïs weer de oude? k schrok me rot toen ik je vorige logje net las. M'n maag draaide om, wat een schrik zeg.

Natasja zei

Snotver, een brutaal mens heeft dus echt de halve wereld. Of, in dit geval, een woonwatertoren.

Door zei

Ik hou daar ook wel van, aparte huizen. Zo zou ik wel in een voormalige kerk of klooster willen wonen. Of in een oude school.

Toetje zei

Oooooooh, daar wilde ik nou ook altijd wonen. We droomden dus over hetzelfde!

Lief en ik hebben ooit serieus geprobeerd de watertoren van Delft te kopen om daar te gaan wonen. Mocht niet van Calvé. :(

Een school, kerk, klooster? Count me in. We willen bets in een woongroep!

Soes zei

Superleuk indeed. Ik wil graag in een oud fabriekspand wonen. Zo een waar de kinderen in mogen fietsen.
En dan een stuk voor jezelf afbakenen, met m'n studiootje erin.
Ooooow.

Vita zei

Ik zeg: ook geen Weight Watchers meer nodig, als je zes keer per dag die ladder op en neer moet. En ik zou ook het balkonnetje missen :-)