zaterdag 7 maart 2009

Hee lekker ding, wat is jouw bloedgroep?

Een beetje een rare vraag in Nederland: 'Welke bloedgroep heb je?' In Japan daarentegen is het de normaalste zaak van de wereld. Want iemands bloedgroep is, volgens de overtuiging van veel Japanners, bepalend voor zijn of haar karakter.

Deze fascinatie voor bloedgroepen, die in 1927 is begonnen met een artikel van ene professor Takeji Furukawa, is vele malen groter dan die voor horoscopen in Europa en de laatste jaren uitgegroeid tot een ware hype. Om een indruk te krijgen: vorig jaar werden in Japan meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht van zogenaamde ‘bloedgroepboeken’, handleidingen om het beste uit je bloedgroep te halen.
Het is in Japan dan ook doodnormaal dat iedereen de bloedgroep van zijn familieleden, vrienden en collega's weet. Op feestjes wordt bloedgroepinformatie uitgewisseld en datingbureaus gebruiken het om mensen aan elkaar te koppelen. Tijdens sollicitaties wordt er nog nét geen bloed afgenomen bij de toekomstige werknemer, maar de bloedgroep van de sollicitant komt tijdens het eerste gesprek zeker aan de orde.

Volgens de theorie levert bloedgroep O zelfverzekerde, extraverte en gepassioneerde mensen op. Ze zijn strijdlustig en energiek, en doen het vooral goed als bankiers en sporters. O-mensen hebben hun hart op de tong. Ze vinden de mening van anderen erg belangrijk en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Soms hebben ze moeite een taak te volbrengen, omdat ze nogal makkelijk opgeven.

Mensen met bloedgroep A zijn punctueel, evenwichtig en verantwoordelijk, en hierom zeer gewild bij boekhoudkantoren. Ze blijven kalm wanneer ieder ander in paniek raakt. Toch zullen ze confrontaties proberen te ontwijken. Soms zijn ze wat verlegen en teruggetrokken. Altijd op zoek naar harmonie. Als er werk moet worden gedaan, doen ze dat het liefst zelf. Ze hunkeren naar succes en zijn perfectionisten. Ook zijn ze erg creatief, en zijn het meest artistiek van alle bloedgroepen, waarschijnlijk vanwege hun gevoeligheid.

Mensen met bloedgroep B daarentegen staan bekend als dominant en doelgericht en als echte doeners. Ze trekken graag hun eigen plan, zijn snel van begrip, praktisch en gefocust. Als ze ergens aan beginnen maken ze het af. B-mensen zijn solisten, kunnen niet goed samenwerken. Soms komen ze wat koel en serieus over. Het zijn hoofdmensen, geen hartmensen: verstand boven gevoel.

Bloedgroep AB is een wat moeilijkere categorie. Mensen met deze bloedgroep hebben vaak tegengestelde karaktereigenschappen. Bij voorbeeld; ze zijn verlegen én extravert. Ze zijn betrouwbaar, maar kunnen het niet aan als je te veel van ze vraagt. Mensen met bloedgroep AB zijn veelal geïnteresseerd in kunst en metafysica.

De laatste tijd zijn er overigens ook tegengeluiden te horen. Volgens psychologen aan de Universiteit van Shinshu ‘ontbreekt bij deze hysterie elke medische grondslag. De bloedgroep van een mens is immers gebaseerd op eiwitten en heeft niets van doen met de persoonlijkheid. Het is nepwetenschap, die ertoe aanzet anderen op basis van hun bloed te beoordelen. En dat is racisme.’ (bron: Northwest Asian Weekly)

Tsja, dat lijkt mij ook, eigenlijk? Aan de andere kant, het zou wél verklaren waarom Henk en ik, met allebei bloedgroep A (Henk A+ en ik A-) al 15 jaar redelijk harmonieus met elkaar samenleven. Iets dat volgens onze horoscoop - sterrenbeelden maagd en tweeling – schier onmogelijk is.

9 opmerkingen:

Natasja zei

Ooh daarom loopt 4kant zo lekker, mijn bloedgroep is A+!! En ik maar denken dat het door mijn inspanning kwam...

Vita zei

Tja... 47% van de (Nederlandse) bevolking is O, en 41% is A. Slechts 8% is B en 3% AB. Even concluderend: zo'n 8 miljoen bankiers en sporters dus :-)

Door zei

Gaat nu haar bloedgroep checken...

Cisca zei

Hier bloedgroep B. Is inderdaad vrij zeldzaam.
Het klopt wel een beetje die beschrijving.
Maar ik weet niet of ik er echt in geloof. Maar geloof ook niet echt in horoscopen.

sanneke zei

Dan heb je dus maar 4 verschillende typen mensen. Dat is behoorlijk alles over 1, eh 4 kammen scheren dus.
Er stroomt A+ door mijn aderen overigens. En ja, ik ben héél creatief inderdaad. ;p

Astrud zei

"Ook zijn ze erg creatief, en zijn het meest artistiek van alle bloedgroepen, waarschijnlijk vanwege hun gevoeligheid" Bloedgroep A...

Ik ben dus A neg.

Ahja.

*gaat nu creatieve spullen kopen in artistieke winkeltjes om dit talent als nog tot uiting te laten komen...

astrid ID ID zei

kijk, de creativiteit begon al... astrud. tsja..

Inge zei

Ik ben ook A+ maar punctueel niet zo., creatief weer wel... moest even wachten op de uitslag van de Vk, ik vergeet dat altijd weer. Maar gisteren meegekregen. Nu nog s meer research doen. Altijd interessant.

Anoniem zei

wil graag weten hoeveel topsporters bloedgroep O+ heeft, ik heb zelf A+ en heb bewondering voor de bloedgroep O+ ode