zondag 28 oktober 2012

Wandeling in Westerbork

Bo is momenteel nogal bezig met de Tweede Wereldoorlog. Ze vraagt haar oma de oren van het hoofd, wilde pas met ons een film over Anne Frank kijken en er staan allemaal oorlogsboeken op haar verlanglijstje voor Sinterklaas.

Opmerkelijk eigenlijk, want die Tweede Wereldoorlog boeide mij als kind nauwelijks.
Met Anne Frank had ik ook niks. Het was allemaal zó lang geleden, die oorlog!
Misschien kwam dat door mijn ouders, die de verschrikkingen zelf hadden meegemaakt maar daar niet meer zoveel aan wilden denken en daarom deden alsof het al heel lang geleden was; in elk geval niet iets heel belangrijks.
Zou kunnen.
Tegenwoordig zie ik het allemaal veel scherper. Het is verdorie nog helemáál niet zo lang geleden: ongelofelijk dat er zoiets heeft kunnen gebeuren. Dat we al die miljoenen mensen hebben laten vernietigen.

In het kader van de opvoedkundig uitjes en om het nuttige met het aangename te verenigen, gingen we vandaag naar het Voormalig Kamp Westerbork.
Dat was indrukwekkend, maar vooral heel fijn.Want hoewel ik me heus realiseerde waar ik me bevond en wat hier had plaatsgevonden, was het voornamelijk een heerlijke herfstwandeling in prachtig herstweer.
En liet ik Henk wat foto’s maken.
Want ik vond dat er een nieuwe herfstige foto bij mijn column moest.

Herfst in Westerbork.We luisterden naar een verhaal uit een paal:En Merlijn maakt ook nog een foto:

7 opmerkingen:

kurred zei

Mooie foto's op een plek met een verschrikkelijk verleden. Wij zijn er enkele jaren geleden ook geweest en tevens de informatie binnen bekeken. Als Bo zo geïnteresseerd is is dat zeker een volgend bezoek waard.

sanneke zei

Die foto's van jou en Bo, luisterend naar een paal: like a lot.

vervlogen dagen zei

Ik vrat WO 2 toen ik 11,12 of zo was. Nu zie ik mijn oudste zoon hetzelfde doen. Diep verzonken in "Een andere. Wereld" van Monique Polak, kleindochter van Jo Spier.

Sannah zei

Ik was er vroeger ook door gegrepen. Las alles (in romanvorm dan, dat weer wel) wat los en vast zat over die periode.

Door zei

Ik wil daar ook nog 'ns naar toe met de boys. En gek genoeg ook nog nooit in het Anne Frankhuis geweest.

Mooie pic's!

LEHTI zei

Ik las ergens (waar?) dat de omwonenden van de spoorlijn die moest worden doorgetrokken naar Westerbork, vooral bezwaar hadden vanwege de geringe vergoeding die hier tegenover stond. Zonder hier verder een oordeel over te vellen zijn zulke weetjes, in de 'achteraf' wetenschap van nu, best bitter.

Vind het bijzonder dat Bo door de WO II is gegrepen. 'Kinderen van het achtste woud' van Els Pelgrom vond ik mooie kinderroman over wat het is om als kind in de oorlog (op de Veluwe) te leven.

kurred zei

Het boek en de film Oorlogswinter zijn ook goed. Er zijn volgens mij op uitzending gemist nog afleveringen te zien van een WOII-serie speciaal voor kinderen (Ik zal het nog even nazoeken)