woensdag 16 maart 2011

Je wordt bekazerd waar je bij staat

Het leven is, in mijn geval, op te vatten als één lange anti-naïviteitstraining.
Inmiddels ben ik al heel wat illusies armer (wellicht bereik ik ooit het stadium van achterdocht, misschien – je weet het nooit – zelfs dat van paranoïa) maar nog dagelijks vallen mij de schellen van de ogen.

Eergisteren aten we wraps. (Of fajita’s. Enchilladas. Empanada’s. Tortilla’s. Ik weet het verschil nooit tussen al die Mexicaanse dingen. Alleen taco’s kan ik onderscheiden.)
Wraps eten we altijd als ik even écht niet meer weet ‘wat we nú weer moeten eten’. Of als ik even écht geen zin heb om te koken. Het is namelijk reuze makkelijk: je flikkert wat gehakt in een pan samen met de kruidenmix uit het pakje, en verder pleur je gewoon wat schaaltjes op tafel, met sla en tomaatjes en kidneybonen en mais en guacamole en geraspte kaas en die ingrediënten rol je dan zo’n beetje naar eigen inzicht in de bijgeleverde pannekoeken, nadat die 20 seconden in de magnetron zijn geweest. Succes verzekerd. Kinderen blij, jij blij, en die E621 neem je een keertje voor lief.
Tot hier het intro.

Toen ik ’s morgens in de supermarkt mijn hand uitstak om een zakje geraspte kaas te pakken, hoorde ik een stem achter me, die de volgende verontrustende woorden sprak: ‘Weet je eigenlijk wel dat dat helemaal geen kaas is?’
Ik keek om, het was een collega-moeder, die blijkbaar net als ik direct van het schoolplein naar de Jumbo was gefietst.
Huh? Wat? Geen kaas, hoezo? Dit is toch gewoon geraspte kaas? Het ziet er uit als geraspte kaas, bovendien staat het erop, kijk maar: ge-rasp-te k-aas, waarom zou dit geen geraspte kaas zijn? Ik was lichtelijk van mijn apropos en keek daarbij vermoedelijk niet al te nozel.
Samen lazen we de achterkant.
Aardappelzetmeel. Plantaardige olie. Kleur en smaakstoffen.
Ze had verdorie gelijk. Het moet toch niet gekker worden, mensen! Geraspte kaas uit een zakje, DAT IS HELEMAAL GEEN GERASPTE KAAS!
Het is aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel-friemeltjes met kaassmaak.
WTF?
Ik bedoel. Als je er al niet op kunt vertrouwen dat geraspte kaas gewoon geraspte kaas is, wat zegt dat dan over de rest? Is Pim Fortuyn vermoord door het CDA? Waren we ooit op de maan? Hee: is de maan soms ook van aardappelzetmeel? Nou? Nou?

Puur om een daad te stellen kocht ik het dus niet. Tsk, ik ging zelf wel raspen!
Wat me na een dik half uur zwoegen een hoeveelheid had opgeleverd waarmee ik een gemiddeld theekopje kon vullen.
Nja.
Het was leuk voor een keer, zal ik maar zeggen.
En gelukkig ben ik niet al te principieel.
Maar ik blijf het ontluisterend vinden.
Aardappelzetmeel-friemeltjes.

18 opmerkingen:

remko zei

tja....
toen wij in onze biologische en anti koemelk fase zaten gingen we de geitenkaas van de supermarkt boycotten.....daar zit ook allerlei raars in.....
en zo kan ik nog een lijstje maken....
uiteindelijk overdenk ik die lijst regelmatig als ik dronken bij de febo sta...
ik las net dat het ook analoge kaas wordt genoemd....
http://www.intermediair.nl/artikel//65774/consument-eet-nepkaas-en-waterkip.html

sanneke zei

Ik ga NU kijken wat er op de ingredientenlijst van de geraspte kaas in mijn koelkast staat.
(En hé, wat toevallig, allebei een kaas-logje vandaag.)
Oh, hier is het: melk, zout, antiklontermiddel (maiszetmeel), zuursel, stremsel, conserveermiddel (E251), kleurstof (annato). Tja.

Door zei

OMG, ik gebruik dus zo'n beetje elke dag zo'n zakje door mijn gerechtjes... (en neeeee, dat zijn niet elke dag Mexicaanse dingen). Oops.... ik ga nu op de verpakking (C1000) kijken. Maar hoe zit het dan met de termen belegen, jong en oud belegen. OF kan dat ook bij aardappelzetmeel??

Leuk geschreven trouwens!

Mireille zei

O ja…
en dat is niet het enige hoor.
Om iets sneller te zijn met
o.a het zelf raspen van kaas
hebben we een magimix gekocht.
Echt een aanrader hoor,
reuze rap en je hoeft
nooit geen rommel meer te eten!

ChoCho zei

hoezo? geen kaas? *tottert nu van haar roze wolkje*

janke zei

WTF? Ik ben nog steeds compleet ontstemd over vers vruchtvlees in sappen wat bietenpulp bleek te zijn. Deze kan ik er nog niet bij hebben, maar ik vrees dat je het goed verpest hebt voor me.

Lehti Paul zei

Ga naar de markt en koop een koe. Nou ja, da's misschien wat overdreven. Maar als je er kaas koopt, kun je die er gratis laten raspen. En Loïs krijgt er een stukje akoestische kaas kado. Pittig geschreven, kun je zo de boer mee op ;-)

Cyriel zei

Ik rasp altijd. Maar dat is meer omdat ik dat leuk vind: kun je tussendoor kaas snoepen...

Cyriel zei

En eigenlijk slaat die reactie hier nergens op, want daar gaat je stuk helemaal niet over. Maar goed, ik hou me daar ook niet zo mee bezig. Waarschijnlijk eet ik veel wat niet is wat het lijkt, daar ga ik mij niet druk om maken.

Nicoleke zei

Oh?

Oh nou.
Ik rasp één keer in de heel veel tijd zelf een heel kaasje uit Italië. Dat geraspte stop ik dan in porties in de diepvries en als ik t nodig heb strooi ik het bevroren over mn eten.

En dat raspen doe ik overigens met een machine. Dus. Luie ik.

Maar die zakjes frummels koop ik ook gewoon hoor. T smaakt toch naar kaas vind ik. :)

Astrid zei

Pardon. PARDON.
Damn, geen zakje in huis om het te controleren.

Waar zijn onze zekerheden nog in deze tijden? Is een Twix nog wel een twix? Is appelsap niet stiekem een dubieuze vloeistof met appelsapsmaak. Is mijn boterham misschien vervaardigd van kalkoenseparatorvlees.

Overigens denk ik wel dat ik vanavond tortilla's ga eten nu. Goed promotiepraatje!

Manon zei

Oh? Goh.
Ik rasp altijd zelf parmezaanse kaas die ik dan invries. Maar of die blokken kaas dan ook wel echte kaas zijn of gewoon blokken aardappelzetmeel? Tss. Ik zal volgende keer eens kijken.

Goed idee trouwens, vanavond eten we wraps. Want voor de groentenquiche die ik voor vandaag op het menu had staan, heb ik zeker weten geen tijd...

Boris zei

Check de uitzending van Keuringsdienst van Waarde: http://www.keuringsdienst.nl/page/8741/nl

Mammalien zei

O, ik ben geschokt. Vast een van de redenen waarom ik nooit de ingredientenlijstjes op de spullen in de supermarkt lees. Dan koop ik nooit meer wat.

Wel lekker trouwens, tortilla's. Ook al zijn we belegd met aardappelzetmeel.

Nicolet zei

ik ging gelijk even kijken, maar bij mij staat bij de ingredienten op de lijst van het zakje kaas gelukkig gewoon kaas. (oja ik weet er moeten puntjes op de e, maar ik dommerd die ik ben weet niet hoe dat moet op mijn lappie)

Toet zei

Ik werd ook nieuwsgierig, maar heus, geraspte kaas in zakje is hier gewoon van kaas. Pfieuw. Ik rasp meestal ook zelf. Wegens ehm, kostenbesparend en milieu enzo. Maar koop toch ook regelmatig zo'n zakje. Echt wel.

Running Rapunzel zei

Arg? En ik maar geraspte kaas eten in de zin van "vet is beter dan koolhydraten"....

*zucht*

Nee geintje....ik wist het wel maar ik blijf me er zo bizar over verbazen???

Anoniem zei

Beetje laat gezien de tijd-van-schrijven van je log, maar dat er aardappelzetmeel in geraspte kaas-zakjes zit viel mij ook op. Terstond gezocht op het Internet en wat blijkt; er mag max. 2% van het goedje worden toegevoegd omdat de kaasraspjes anders aan elkaar gaan plakken. Duidelijk :)
Nanning