Doorgaan naar hoofdcontent

Je wordt bekazerd waar je bij staat

Het leven is, in mijn geval, op te vatten als één lange anti-naïviteitstraining.
Inmiddels ben ik al heel wat illusies armer (wellicht bereik ik ooit het stadium van achterdocht, misschien – je weet het nooit – zelfs dat van paranoïa) maar nog dagelijks vallen mij de schellen van de ogen.

Eergisteren aten we wraps. (Of fajita’s. Enchilladas. Empanada’s. Tortilla’s. Ik weet het verschil nooit tussen al die Mexicaanse dingen. Alleen taco’s kan ik onderscheiden.)
Wraps eten we altijd als ik even écht niet meer weet ‘wat we nú weer moeten eten’. Of als ik even écht geen zin heb om te koken. Het is namelijk reuze makkelijk: je flikkert wat gehakt in een pan samen met de kruidenmix uit het pakje, en verder pleur je gewoon wat schaaltjes op tafel, met sla en tomaatjes en kidneybonen en mais en guacamole en geraspte kaas en die ingrediënten rol je dan zo’n beetje naar eigen inzicht in de bijgeleverde pannekoeken, nadat die 20 seconden in de magnetron zijn geweest. Succes verzekerd. Kinderen blij, jij blij, en die E621 neem je een keertje voor lief.
Tot hier het intro.

Toen ik ’s morgens in de supermarkt mijn hand uitstak om een zakje geraspte kaas te pakken, hoorde ik een stem achter me, die de volgende verontrustende woorden sprak: ‘Weet je eigenlijk wel dat dat helemaal geen kaas is?’
Ik keek om, het was een collega-moeder, die blijkbaar net als ik direct van het schoolplein naar de Jumbo was gefietst.
Huh? Wat? Geen kaas, hoezo? Dit is toch gewoon geraspte kaas? Het ziet er uit als geraspte kaas, bovendien staat het erop, kijk maar: ge-rasp-te k-aas, waarom zou dit geen geraspte kaas zijn? Ik was lichtelijk van mijn apropos en keek daarbij vermoedelijk niet al te nozel.
Samen lazen we de achterkant.
Aardappelzetmeel. Plantaardige olie. Kleur en smaakstoffen.
Ze had verdorie gelijk. Het moet toch niet gekker worden, mensen! Geraspte kaas uit een zakje, DAT IS HELEMAAL GEEN GERASPTE KAAS!
Het is aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel-friemeltjes met kaassmaak.
WTF?
Ik bedoel. Als je er al niet op kunt vertrouwen dat geraspte kaas gewoon geraspte kaas is, wat zegt dat dan over de rest? Is Pim Fortuyn vermoord door het CDA? Waren we ooit op de maan? Hee: is de maan soms ook van aardappelzetmeel? Nou? Nou?

Puur om een daad te stellen kocht ik het dus niet. Tsk, ik ging zelf wel raspen!
Wat me na een dik half uur zwoegen een hoeveelheid had opgeleverd waarmee ik een gemiddeld theekopje kon vullen.
Nja.
Het was leuk voor een keer, zal ik maar zeggen.
En gelukkig ben ik niet al te principieel.
Maar ik blijf het ontluisterend vinden.
Aardappelzetmeel-friemeltjes.