dinsdag 1 juni 2010

Zingen en springen De theorie van de 100ste aap

Als u denkt: hee, op deze plek stonden toch vanmiddag nog twee filmpjes? Dat klopt, maar ik vond het ineens eigenlijk te suf voor woorden, weet niet waarom. (Als u ze toch nog wilt bekijken dan klikt u gewoon even hier: vindt u meteen nog meer alleraardigste homevideo’s.)

Nee, ik heb iets beters. Ik ga het hebben over morfische resonantie. En over mezen en melkflessen. Want daar begon Henk ineens over, gisteravond. Over mezen en melkflessen. Of eigenlijk had ie het over mussen en melkflessen, maar okee, kniesoor, en wat maakt het in feite ook uit, maar hoe dan ook, het zijn dus mezen. Mezen, die ineens de aluminium doppen van melkflessen bleken te kunnen openpikken. En niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland en eigenlijk overal ter wereld waar melk in flessen werd verspreid. Ja, dacht men, dat hadden die mezen dan zeker van elkaar geleerd, hè.
Maar toen werd het dus oorlog. En na die oorlog, waarin minstens 5 generaties mezen nooit een melkfles zagen, verspreidde het fenomeen zich opnieuw razendsnel over de wereld. Rupert Sheldrake verklaart dit in het boek ‘The presence of the past’ aan de hand van zijn morfogenetische veldentheorie. Morfogenetische velden bevinden zich in en rondom de systemen die ze organiseren (mensen, dieren, planten, red.) en bevatten een soort collectief geheugen waaruit ieder lid van de soort put en waaraan het op zijn beurt bijdraagt. Doordat mezen de flessen begonnen open te pikken ontstond het 'flesopenerveld' en dit veld werd steeds sterker door de morfische resonantie-effecten van steeds meer melkdrinkende mezen!
Fantastisch hè. Ik bedoel, dit vind ik dus echt fantastisch!
Het verklaart ook waarom de cryptogram van de zaterdagkrant veel makkelijker op te lossen is op zondagavond! Gedurende het weekend hebben allerlei mensen zich het hoofd erover gebroken en de verworven informatie is opgeslagen in het morfogenetische veld; iemand die zondag begint te puzzelen put informatie uit dat veld en lost de cryptogram zo op!
Hm, ja sorry, maar ik word dus echt heel blij van dit soort theorieën.
Ik had zelf ook wel wetenschapper willen zijn. Pseudowetenschapper. Of nee, nee, geen pseudowetenschapper, wel een échte wetenschapper, maar die zich bezighoudt met iets triviaals. Iets nauwelijks ter zake doends. Iets lolligs. En daar dan heel serieus over doet. Ik had best graag willen promoveren op het nut van blauwe harige poppen in Sesamstraat, bijvoorbeeld. Of stage willen lopen bij The Ministry of Silly Walks. Ook zou ik wel de geschiedenisboeken willen ingaan als de bedenker van een of andere theorie.
Zoals de Theorie van de 100ste Aap.
(Dat klinkt echt goed hè: de theorie van de 100ste aap. Is ook zo’n collectief bewustzijn-theorie. Gaat over aardappels en dat je die kunt wassen alvorens ze op te eten. Dat leerden ze aan een aap, op een eiland. En aan nog een aap en aan nog een aap. En nadat de honderdste aap het had geleerd bleken ineens alle apen het te doen! Niet alleen op het eiland, maar ook op andere continenten!
Nah!)

(Eh. Toch maar de filmpjes? Klik)

19 opmerkingen:

Cisca zei

Jazeghe.
Ik kan de filmpjes helemaal niet zien.
Want ze zjin prive.
Zegt de computer.
En dus moet ik eerst vriendjes met jou zijn. Ofzo.

NOVY zei

@Cisca: Ow. Gheghe. Foutje. Nu beter?

Ri zei

Te schattig.

yvette zei

aaaaah lieeefffff!

inge zei

schattig!!! en ook al dekbedovertrek van de ikea, ik zie 'm door heel logland hahaha ; )

Anoniem zei

Ahhh, wat lief!!
En Henk nog steeds in bed. Ik wilde je net vragen of ik al een afspraak met 'm kon maken, maar nee dus.
Wij van Wegener wachten wel tot ie weer decent is en aanspreekbaar. :-)

Liefs Muts Moon

Door zei

Volgens mij zou jij het goed doen als wetenschapper. En gelukkig niet zo'n saaie!

Linda zei

Jij hebt helemaal geen dingesveld (sorry, lees op iPhone, kan effe niet terugzien hoe dat veld nou ook weer heet) nodig om het cryptogram op te lossen. Jij queen of the riddlers jij.

Cisca zei

Yes, it works.

En is het dan nu zo dat als wij allemaal deze filmpjes met die schattige Lois bekijken, dat zij dan over vijftien jaar de nieuwe American Idol wordt?

Ri zei

Wetenschap is best tof. Moest laatst wel lachen om dit onderzoek: http://nos.nl/artikel/161325-wiskundeformulegiraffe-kan-zwemmen.html

Vita aka Uw Tenaspecialiste zei

Ik moet bij continenten alleen aan incontinentie denken en voor je het weet heb ik in mijn hoofd de nobelprijs voor de oneindig onverzadigbare tenalady gewonnen. En dan ga ik daarna promoveren op die gelijklopende menstruatiecycli van nonnen in afgelegen kloosters. Maar ik zal het winnen van de Golden Nonsense Award 2010 aan jou laten, vanwege de aap-aaibaarheidsfactor.

Nicole zei

Pff, mijn hersenen kraken wel een beetje.

Anoniem zei

zegguhhh... heb jij een pilletje gehad ofzo?! Jeetje wat klink je hieperdepieper, of komt dat door het geweldige mooie weer?? (elk antwoord is goed hoor; pilletje/zon; ik doe nergens moeilijk over).

Maar wel leuk die theorieen, jij zou een hele goede wetenschapper zijn!
Liefs Muts Moon

sanneke zei

Ha! Maar dat is geweldig nieuws! Zo kun je dus heel makkelijk meeliften op het intellect van de mensen om je heen! Moedig hen aan veel te leren en hé, de kennis komt vanzelf!

NOVY zei

@Moniek: pilletje. Eh: nee. Maar lekker weer he? Man!

Tienke zei

ja, dus als een iemand verlicht raakt, kan die zo de hele wereld meenemen!
zo, ja we komen net terug van aisha's verjaardagsfeestje. het was een groot succes, wist niet dat ik 't in me had. had alle toys meegenomen en ik heb zelfs old mcdonald op de ukulele gespeeld en andere kinderliedjes, wat een giller!
en on the spot fireroasted tomato salsa gemaakt uit eigen tuin. (wish you were here!)
soms voel ik me alsof ik voor het huisvrouwen examen gezakt ben, maar ik kan wel goed kampere. had zelfs de first aid kit en de mortar en pestle bij me....aloha

NOVY zei

@Tienke: ik ben ook gezakt voor het huisvrouwenexamen, en kamperen kan ik ook al niet, haha.
Ik had er graag bij geweest! Ik zie overigens net (na een lange stranddag) dat mijn felicitatie-mail is/heeft gebounced.....(typefout in adres..tss) dus ga het snel even opnieuw doen.....
(In de godsnaam, wat zijn een mortar en een pestle?)

NOVY zei

@Tienke: Oja: we hebben vandaag je Hawaïan pancakes gegeten!! Ben in staat dat spul te gaan importeren!!

quirk zei

Moet je deze film eens gaan kijken. Gaat ook over collectieve kennis en is ook nog eens heel vet gemaakt.