dinsdag 11 mei 2010

De smaak van verse peterselie

Waar ik blij van word, vraagt ze.
Nouja, van de geijkte dingen, u weet wel: de geur van pas gemaaid gras en vers gebakken brood, de glimlach van een kind, als eerste in het zwembad springen en de waterspiegel breken (niet meer gedaan sinds ik 10 was), op mijn rug liggen met een grasspriet tussen mijn tanden, op een festival waar ik de bas voel trillen in mijn buik.
Stations van grote steden, vliegvelden en zeehavens; reizen maakt me blij, niet alleen het aankomen op de plaats van bestemming maar vooral ook het onderweg zijn.
Mooie muziek, mooie films, mooie (begin)zinnen in boeken. Van die zinnen waaraan alles klopt: het ritme, de woorden en hun inhoud, dat je denkt: ja, jááh, zo is het, zo is het precies!

Bijzonder blij word ik ook van de smaak van verse peterselie. Verse rauwe peterselie, en dan de krulvariant. (Bij de platte is het effect minder.) Als ik het proef waait er een vlaag van puur geluk door me heen, als een herinnering die zo snel voorbijschiet dat ik hem niet kan grijpen. En nou moet u niet denken: als je dan zo gelukkig wordt van peterselie, eet dat dan de hele dag, want zo werkt het niet. Het is alleen die ene eerste aanraking met de smaak die zorgt voor de typische 'rush of happiness'. Als Henk aan het koken is met - toevallig - peterselie, stopt hij altijd wat in mijn mond. Dan staat hij ineens achter me, zegt: ‘ogen dicht’ en duwt een takje naar binnen. (Laatst voerde hij me op dezelfde wijze een stukje kip terwijl ik dacht dat het peterselie was, ik kan u zeggen: dat was een bijzonder verontrustende sensatie.)
Maar ik dwaal af.
Ik word blij van de zon. En van de zee. (Mijn diepste wens is een huis aan de zee in een warm land.)
En waar ik ook blij van word: Aan het eind van een warme zomerdag in een leuk jurkje naar een feest, ergens in een grote tuin, met parasols en witte wijn en oesters.
En dan dat eerste slokje.

8 opmerkingen:

Natasja zei

Mag ik dan bij je komen wonen, in dat huis aan zee in een warm land?

Ri/Nelissie zei

Je maakt me aan het lachen. Wat een heerlijke blije dingen. Alleen die peterselie snap ik niet. Dat vn'k persoonlijk niet te hachelen. Maar ach, smaken verschillen. En zo blijft er meer peterselie voor jou over.

Cisca zei

Eerste hapjes en slokjes. Die zijn inderdaad bijna altijd goed. Alhoewel ik ook je peterselie liefde niet zo deel.

NOVY zei

@Ri en @Cisca: Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik peterselie nou perse heel erg lékker vind. Dan kan ik wel lekkerdere dingen opnoemen, een blaadje basilicum bijvoorbeeld, om in dezelfde categorie te blijven. Het gaat alleen om dat gevoel van onverklaarbaar geluk, die ene fractie van een seconde.

Susy zei

Peter Selie en ik zijn ook niet
zulke goede vrinden.

Maar verder zijn alle 'eersten'
fijn.

Hmmm.

Nicolekeboll zei

Ja. Ik snap je. Helemaal.
En óh wat heb ik nu zin in zo'n zwoel zomeravond feestje met ijskoude wijn en fingerfood. :)

inge zei

=) dit is een fijn logje. ik heb peterselie in mijn vierkantemetertuintje. ik ga nog veel aan je denken deze zomer ; )

iben zei

geweldig stukje! Ook iets om blij van te worden: zien dat iemand 'het snapt' de kunst vh leven bedoel ik. En dat ook nog eens bijzonder fijn op kan schrijven.