maandag 9 juli 2012

E621

Ik weet al vijftien jaar dat ik overgevoelig ben voor de smaakversterker E621.
Als ik paprikachips heb gegeten, of soep uit een pakje, dan krijg ik buikpijn.
Maar ach, met een beetje buikpijn zo nu en dan valt te leven, en ik deed aldus (hoewel ik nooit veel uit zakjes en pakjes kook) niet erg mijn best om de kunstmatige toevoeging te vermijden.

Maar toen kwam dus dat gedoe met die jeuk.
Weet u nog?
En ik moest denken aan een kennis, die ik een paar maanden daarvoor had horen zeggen dat ze zo’n jeuk had, en dat gebleken was dat ze allergisch was voor glutamaat, E621. (Waarop ik zei: ‘Oh, daar krijg ik altijd buikijn van.’)
Ik dacht: baat het niet dan schaadt het niet ik kan het altijd eens proberen. En ik schrapte alle levensmiddelen met de toevoeging E621 uit mijn dieet.
En ja hoor, de jeuk ging over.  
Braaf bleef ik alle producten voor aanschaf controleren, maar inmiddels was de jeuk-episode alweer zo’n tijd geleden dat ik stiekem was gaan denken dat het waarschijnlijk gewoon toeval was geweest. Dus toen ik vandaag met een lichte trek door de supermarkt liep en zag dat de broodjes bapao in de bonus waren, kocht ik er een en wierp hem thuis onmiddellijk in de magnetron. 
Best lekker hoor. 
(Niet zo lekker als ik had gehoopt, doch.) 


Maar nu! Op de bank voor de tv. Waaah! Jeuk! Mijn borstkas staat in brand! 


Ghe. 
Nou. 
Weten we dat ook weer.

8 opmerkingen:

LEHTI zei

Och arme. Maar lees ik dat nu goed, mag je nu ook geen Parmezaanse kaas, paddestoelen en moedermelk? Wat een straf. Vooral dat eerste. Maar misschien volstaat het om geen zeewier meer te eten. En bapao dan. Maar dat is sowieso smerig, toch? Want waarom zit het anders in de bonus?

Vlijtig Liesje zei

Nou ja, dan weet je het nu in ieder geval zeker!

Nicolekebolleke zei

Zit dat toevallig ook in Palmolive voor normaal haar?
Dáár krijg ik me toch jeuk van!

Snel overgestapt naar een andere shampoo.

(ik weet ook wel dat dat daar niet in zit hè....)

Tijmen zei

En ik denken dat je over een snelweg op vakantie ging schrijven...

NOVY zei

@Tijmen: Zou die bestaan? De E621?

Herma zei

Lekker sexy ook, dat wilde gekrab over je borstkas.
P.S. Jeuk op het hoofd na wassen komt heel vaak van conserveringsmiddel in de shampoo. Zoek naar producten waar geen parabenen inzitten!

Terrebel zei

Lastig, zeg! Zelf krijf ik altijd een ontzettende jeuk in m'n linker binnenoor na het eten van verse aardbeie, appels, bramen, bessen, kersen en bepaalde noten. M'n huisarts lachte me uit maar m'n tandarts had er eerder van gehoord: het zuur in bepaalde noten en vruchten reageert met het amalgaam in vullingen. Ach, zo blijft een mens leren.

sanneke zei

Hoop dat de brand weer over is en dat wordt goed opletten dus op wat je eet.

En Terrebel, je hebt dezelfde allergie als ik. Idioot dat je huisarts je daar om uitlacht. Die uitslaande brand in de buis van Eustachius, ik ken hem, na het eten van dezelfde producten. Als ik niet heel snel veel water drink om het weg te spoelen, val ik al snel in diepe slaap of (in het ergste geval) raak bewusteloos. Het heeft niets met amalchaamvullingen te maken, wel met de eiwitten in die producten. Je zult ze in gekookte vorm wel kunnen eten (ik kan dus wel appeltaart, maar geen appel eten).