maandag 18 juli 2011

Het fantastische huwelijk tussen witlof en ansjovis

Het fantastische huwelijk tussen witlof en ansjovis, daar zal ik het vandaag eens over hebben.
Want wat maakt het uit: u bent waarschijnlijk toch op vakantie.


Niet iedereen weet het, maar witlof en ansjovis hebben elkaar nodig, als chablis en oesters. Of als chocola en koffie. Of als lamsvlees en rozemarijn. Als poffertjes en poedersuiker.
Er ligt namelijk iets simpels aan ten grondslag: Het zout van de ansjovis en het bittere van de lof zwakken elkaar een beetje af. En ontmoeten elkaar ook nog eens precies op het juiste moment op precies de goede plek in het midden.
Vindt u ansjovis te zout? Eet er witlof bij.
Vindt u witlof te bitter? Eet het met ansjovis.
En vond u het allebei al lekker, dan is deze combinatie echt de hemel.


Laten we beginnen met een heel eenvoudig (en light) borrelhapje:
Neem wat blaadjes rauwe witlof en leg er ansjovisjes in, gewoon in de lengterichting van het bootje. Héérlijk. En het garneert ook leuk; als een bloemetje rondom een schaaltje met eh...iets anders.
Goed. Heeft u dat?
Mooi.
Gaan we nu verder met de witloftaart, een van mijn lievelingsgerechten.
Men neme:

1 pakje bladerdeeg, de gewone, niet die met roomboter.
4 stronkjes witlof
1 blikje ansjovisfilets
1 bekertje crème fraîche
3 bollen mozzarella (waarvan u ongeveer een halve bol stiekem opeet tijdens de voorbereiding)
That’s all.

Bekleed een platte ovenschaal met de 10 plakjes bladerdeeg. (Ik doe er altijd bakpapier onder, omdat ik te lui ben voor invetten.)
Besmeer het bladerdeeg met een laag crème fraîche en drapeer hier zo wat de ansjovisjes op. Snij de (rauwe) witlof in de lengte doormidden en nog eens (en bij dikkere stronken nog eens) en verdeel de stukken over de taartbodem. De mozzarrela in dikke plakken eroverheen mikken, een half uurtje in de oven op 200 graden (beetje in de gaten houden, als mozzarella te donker begint te worden oven lager zetten) en klaar.
Nee, maar echt.
Fantastisch.

Serveer er een frisse, groene salade bij.

13 opmerkingen:

Dionne zei

Dit ga ik dus proberen. Morgen. Ik houd van ansjovis, witlof vind ik vaak te bitter. Maar dit klinkt héél fijn. En heel makkelijk ;-)

Zuster_Klivia zei

Op die mozzarella na (die ik zeker niet gesmolten vind smaken als kneedgum. Tenminste, dat denk ik) lijkt het me een prima taart! Ik zet 'em even tussen mijn bladwijzers.

Mijn dank!

PS: wbt je 'kritiek'. Dat mag gelukkig. We zijn allemaal anders en denken na over andere dingen. Het blog ging ook niet zozeer over of ik het kan weten, meer over dat ik het zonde vind. Dus ;)

Jack zei

Hehe, ook een keer een nuttige post!

een beetje een grapje hoor, maar het valt wel op, ineens zomaar een recept, zelfs 2! Hoewel ik dan weer niet weet of je een ansjovis in een blaadje witlof een recept mag noemen...

maar juist het onverwachte maakt het leuk om je blog te checken, keep up the good work!

sanneke zei

Ik maakte 'm al eens en vond 'm zalig, maar kon 'm tot m'n verbazing alleen op eten. De rest van de Santenkraam moest er niets van weten.

Nicoleke zei

Oh ja joh?
Is dat lekker samen?
Ik vind t allebei apart heel lekker (ansjovis meestal in een pasta gerecht of op een pizza en de witlof graag in een salade), maar deze combi had ik nooit verwacht.

twistmom zei

Het klikt goed, maar het klinkt niet light, als ik dat even zeggen mag. Ik ga het zeker eens proberen, als er weer nieuwe witlof is ;-)

NOVY zei

@Zuster Klivia: zonder de mozzarella zou ik het gerecht niet durven aanbevelen.:)
@Jack: Van alle markten thuis :)
@Sanneke: Dat kán bijna niet, ik zou bijna zeggen: dan heb je hem niet goed gemaakt :).
@Nicoleke: ja, joh!
@Twistmom: klopt, de taart is zeker niet light. Het lofbootje wel.

Dionne zei

Nu, de ingrediënten zijn binnen, dus in Huize den Herder eten we vanavond taart. Witloftaart. Vijf kritische eters, ben benieuwd!

Cisca zei

Ik val er helemaal stil van. In meedere opzichten.

En ik ben niet op vakantie deze zomer. Just so you know.

Kristel zei

Ooh dat klinkt goed! En ik hou erg van snelle en makkelijke recepten die ook nog eens heel lekker lijken. Ik denk dat ik het voor vanavond maak!

NOVY zei

Haha, niks meer gehoord van Dionne. :)

Lehti zei

Klinkt lekker! En aan je reactie op Sanneke te lezen, ook voor kinderen geschikt. Maar ik heb helaas geen oven meer. Idee: als je geen boterbladerdeeg gebruikt, is filodeeg (wat ook in baklava zit) dan misschien nog lekkerder?

Door zei

Ik weet het niet hoor. Witlof vind ik alleen leuk omdat de kinderen het altijd withlove noemen en ansjovis eet ik eigenlijk alleen op pizza. Maar misschien moet ik eens van mijn gebaande pad.