woensdag 17 december 2014

Chikungunya


Ik heb een nieuw woordje geleerd! Chikungunya.
Het lijkt eerst een beetje moeilijk, maar als je het een keer of honderd hebt uitgesproken gaat het best.
Tsjie-koen-koen-ja.

Ik had er nooit van gehoord.
Tot iemand me dit nieuwsbericht stuurde, gisteren.
Dit heb ik weer, dacht ik.
Want ik ga namelijk over tien dagen naar Curaçao. (Voor mijn werk!)

Ik ging ook eens naar Hawaii en toen vroeg iemand een week voor mijn vertrek of ik wel wist dat Noord Korea een atoombom op Hawaii wilde gooien.
Toen dacht ik ook: dat heb ik weer.

Nou was dat met die bom destijds alleszins meegevallen, dus ik besloot in eerste instantie dat het met die tijgermug ook wel zou loslopen.

Maar vandaag ging ik me toch maar even wat meer in verdiepen in de toestand en werd daar niet vrolijk van: de toeristenbranche probeert een en ander nog wat te verdoezelen, maar fokking bijna iedereen is ziek daaro! Of wordt het binnenkort.
Bijna al die klotemuggen dragen dat virus bij zich.
Dus als je geprikt wordt ben je de lul.
Oftewel, zoals het in plaatje hieronder staat geschreven, dan ben je 'flink aan de beurt'.Misschien vindt u het zeikerig, maar ik ben nogal bang voor ziek.
Ik kreeg eens een keer eerder een virus en lag vervolgens zeven jaar in bed.

Dus stel nou dat ik dit krijg – en dat is zeker niet ondenkbaar – en dat het dan ook meteen weer heel erg wordt (dat zul je namelijk weer net zien) en dat ik dan een jaar lang met vreselijke gewrichtspijn rondloop en weet ik veel wat voor andere shit. 
Dat zou toch minstens niet tof zijn! Want hoe moet dat dan? Ik heb geen baas bij wie ik me ziek kan melden. Ik heb als mini-zelfstandige geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. En wel drie kinderen, die me momenteel nogal hard nodig hebben.

Los daarvan: Hoe leuk ga ik het daar hebben? Als ik de hele dag bang moet zijn dat ik geprikt word?
Staat zo'n verblijf dan niet in het teken van de muggenparanoia?
Het beest steekt overdag dus er wordt aangeraden om tussen 11 en 17 uur bedekkende kleding en dichte schoenen te dragen.

Even kijken.
Ik ga naar Curaçao en neem mee: mijn bikini, een snorkel, zomerjurkjes en slippers. bedekkende kleding en dichte schoenen.

En je moet je de hele dag insmeren! Met eucalyptusolie. En deet.
(Daarmee komt het ineens weer goed uit dat je geen slippers mag dragen, want deet eet plastic! Zoiets las ik, vandaag, enfin.)

Ik las veel.
Alles wat ik maar kon vinden over Chikungunya.
Horror stories voornamelijk, over helse pijn en jeuk en koorts en maandenlange ellende.
En ook een paar geruststellender berichten als stel je niet aan, kom lekker genieten en zorg gewoon dat je niet geprikt wordt.
Ik las dat de universiteit van Wageningen heeft ontdekt hoe het virus werkt, over kruidenvrouwtjes die papajabladeren gebruiken als alternatief medicijn en ook heel veel horror stories, over helse pijn en jeuk en koorts en maandenlange ellende.

 Zucht. Wat moet ik nou weer doen dan.

15 opmerkingen:

Kristel zei

HAHA, Ik zag je titel, en dacht meteen aan Hawaii. Arme. Gewoon gaan, kind. Jij bent zo iemand die dat kan doen. xx

astrid zei

Dat eiland loopt niet weg. Volgend jaar dan maar? Ik vind het een beetje een luxe probleem...

NOVY zei

Nou, Astrid, zo zit het niet. Ik heb volgend jaar niet zomaar weer deze kans. Het is een werkgerelateerd reisje: Het is idd een luxeprobleem, ik snap dat je dat zo ziet, maar 'volgend jaar dan maar gaan' is niet aan de hand.

Inge zei

Hé op Hawaii is die bom toch ook niet gevallen. Jullie/jij zullen/zal er dus wel ongeschonden vandaan komen.

Susy zei

Een virus opgelopen en 7 jaar in bed liggen...
Hm.
Zou Doornroosje, of hoe heet dat slapende wicht, dan gewoon zijn gestoken door een mug?

Ja. God ja.
Een mug. Klote voor je. Nee dan liever hier in het druilerige winterwonderland...
*trekt wenkbrauwen op*

NOVY zei

Dat is optimistisch gedacht, Inge! Ze vallen bij bosjes.

Marit Coehoorn zei

Als rasechte optimist wilde ik je gisteravond al een berichtje sturen omdat ik dacht: NEE! Niet gaan! Op Réunion (Frans he?) heeft het ook al flink om zich heengeslagen en het is echt geen topper.

Leuk hoor zo'n snoepreisje, maar dit is echt zo'n gevalletje van het is het ECHT niet waard. Laat Tinus maar mooi zelf gaan (of eigenlijk liever ook niet, straks zijn zijn resources ook uitgeput).

Ga jij een andere keer gewoon iets leuks doen. Op IJsland. Of nee, da's misschien niet zo'n goed idee....?

https://www.youtube.com/watch?v=YIAnkrPgTvY

pieke zei

ik weet er niks van, maar als er echt veel mensen ziek worden, als in meer dan 10%, zou ik niet gaan.

NOVY zei

@Susy: Ja, trek jij je wenkbrauw maar op :). Zou ik ook doen.

Anoniem zei

Hoe leuk ook, ik zou het niet opzoeken, trouwens wát heb je aan dit tripje als je (w.s. toch) constant in gedachten bezig bent met "stel dát". Dat wordt niet echt een ontspannend werkreisje, (sowieso al niet door dat veelvuldige gesmeer) pik je dan überhaupt wel wat op van hét je aangebodene? Succes met je beslissing.
Veronique.

Terrence Weijnschenk zei

En het zijn weer alleen de vrouwtjes die prikken! Het is een schande!

Karim van Uggelen zei

Fjieoeee...op bonaire is maar 1 geval bekend...daar ga ik dan heen(voor de fun)

inge zei

Oh hoor net dat Jan Smit ook niet gast ��

Lehti zei

Gewrichtspijn in je vingerkootjes? Met jouw werk? Heb je al een laptop die je met je ogen kunt aansturen besteld? Ik heb me er niet in verdiept. Ook niet in de afstand Curacao-Jamaica, daar vliegt mijn zus naar toe. En ik pas op haar kindjes.

Ik denk overigens dat als je besluit om niet te gaan, dat een ongelooflijke primeur zou zijn. Voor jou als persoon. Maar misschien ken ik je daar niet goed genoeg voor.

Boudewijn Blom zei

Ik zou je bedenkingen toch maar het zwaarst laten wegen. Je bent daar trouwens toch al hard mee bezig. Met Kim-Jong-Oen valt en zijn atoombommen valt nog altijd te spotten (vandaar dat hij zo zijn best moet doen om bedreigend over te komen) maar tegen de verziekende kracht van de Aziatische Tijgermug-vrouwtjes is nauwelijks een kruid gewassen. En dat onplezierige feit laat zich toch niet onder de klamboe wegmoffelen. Bedenk overigens dat we door de klimaatverandering op den duur wellicht ook in eigen land niet gespaard blijven voor deze ziekte. Er is bij onze zuiderburen maar ook in Weert al enige malen alarm geslagen wegens zichzelf met een vlucht uit warme landen of met een partij autobanden binnengesmokkelde tijgermuggen.
Ze zijn (met succes ?) bestreden en bleken vooralsnog geen gevaarlijke ziekten te dragen.

Geniet dus van het leven, maar met bezonnenheid,

Boudewijn