zaterdag 21 april 2012

Ik ga naar Parijs en neem mee: mijn zwembroek

Ja, wist u dat eigenlijk al? We gaan naar Parijs volgende week, in de meivakantie. Met de Thalys. We verblijven in een appartement vlak bij de Eiffeltoren, met dank aan Wimdu.

Ik was zelf al zo’n tien keer in Parijs, maar nog nooit met Henk. En de kinderen kennen Parijs alleen van de file op de périférique intérieur, als we op weg zijn naar het zuiden; Parijs staat voor hen gelijk aan stressende, ruziënde ouders. Misschien herkent u dit niet, maar wij zitten altijd net op de meest linkerbaan als we erachter komen dat we de afslag naar rechts moeten nemen en proberen dan met ons tien meter lange vehikel (Volvo + aanhanger) in te voegen. Vinden ze heel leuk, die Parijzenaren.
En intussen spelen we dan ook nog het spel wie het eerst in de verte de Eiffeltoren ziet. Ik win altijd. En dat is best levensgevaarlijk knap, omdat ik ook meestal achter het stuur zit.

Maar nu gaan we dus echt, met z’n vijven! Het kwam door Bo, die een paar maanden geleden de woorden sprak: ‘Ik wil een keer naar Parijs, maar niet naar Eurodisney hoor, gewoon naar de Eiffeltoren.’
Mijn hart liep over van trots en blijdschap en ik boekte onmiddellijk.
Eurodisney, moet u weten - en ik geef toe, het is wat pathetisch - staat voor mij gelijk aan het voorgeborchte van de hel. Over mijn lijk dat ik er naar toe ga. Volwassen mensen in Mickey Mouse pakken. Bordjes met ‘vanaf hier nog 115 minuten tot Space Mountain'. IJsjes voor €5,50. Het is kermis keer honderd. Je reinste vagevuur.

Na de aanvankelijke euforie over de op handen zijnde stedentrip begon ik me ineens toch ook wat zorgen te maken.
Goed, die Eiffeltoren ‘beklimmen’ vinden ze vast leuk.
Picknicken met stokbrood en kaas op de trappen van de Sacre Coeur vinden ze vast leuk.
Naar de straatmuzikanten en mimespelers kijken op Place Pompidou vinden ze vast leuk.
Maar verder? Het Louvre? ('Kijk Lois, dat is nou de Mona Lisa’), Musée d’Orsay? Kweenie. Er zit een maximum aan de hoeveelheid cultuur en architectuur die je je kinderen kunt aandoen. Het moet voor hen tenslotte ook vier dagen leuk zijn. En ik begreep plotseling waarom mensen naar Eurodisney gaan. Eurodisney is Parijs voor mensen met kinderen.
Toen Bo vervolgens ook nog vroeg: Gaan we in Parijs ook naar het zwembad, mam?’ (‘Nee liefje, we gaan gebouwen bekijken.’) brak het zweet me uit en voor ik het wist hadden mijn vingers de woorden 'zwembad' en 'Parijs' ingevoerd in het googlevakje.

En ik vond me daar toch iets geweldigs!

Het heet Piscine Josephine Baker (Pizien Sjossefien Bekur) en het is een drijvend zwembad, in de Seine. Joh! Een zwembad met een glazen dak (dat in de zomer open gaat) waarin je zo naast de vrachtboten zwemt, met uitzicht op de bruggen.
Zo cool!
En tegelijk zo toeristisch verántwoord!


(Nu dus even hopen dat Merlijn vrijdag zwemgips kan krijgen, in het ziekenhuis.)


17 opmerkingen:

Elise zei

Ha ja, de piscine. Die fascineert mij altijd.
Verder moet ik hier nu even RUE MOUFFETARD roepen, want dat roep ik altijd als er iemand zegt dat ie naar Parijs gaat. Omdat je soms toch wat moeten eten ook, hè!
Veel plezier! :)

NOVY zei

Rue Mouffetard. Genoteerd.

sanneke zei

Toen ik zwanger was van Nisse droomde ik dat ik in Parijs was. Ik ging er naar een prachtig zwembad. En daar, in dat zwembad, beviel ik moeiteloos (en, niet onbelangrijk in een zwembad, zonder knoeiboel) van een wonderschone zoon. De volgende ochtend huilde ik: het was maar een droom, dat mooie jongetje was er helemaal niet. Gelukkig kwam ie een paar maanden later alsnog.
En nu ga jij zwemmen in Parijs. Dat je er bevalt lijkt me sterk, maar ik kan me niet anders voorstellen dan dat het gaat bevallen.
Denk ik de week er na vanuit het voorgeborchte van de hel nog wel even aan je.

sanneke zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
wondelgijn zei

http://www.parijsmijnstad.nl/Kids_in_Parijs.html

Leuke ideetjes!! :-) Heel veel plezier alvast!!

Inge zei

Cool! Wij zijn inmiddels 2x met kids naar Parijs geweest. Eén keer met 2 kids en één keer met 3 kids. Heel cultureel verantwoord logeerden we in een roulotte, stonden op een eco- camping bij Versailles en aten dan 's avonds bij een Bistro met uitzicht op de Kasteeltuinen van Louis XIV maar wel naar Disney natuurlijk want daar houd ik zo van (niet van rijen en ijsjes van 5,50 overigens, daar kochten wij een menuutje voor met patatjes, kip en drankje). Maar dat zwembad is cool!! Ik zie ook elke keer als ik weer thuis ben hele bijzondere parken waar je echt geweest moet zijn als je in Parijs bent. Misschien die eens googelen? Schijnen hele beeldenparken in te staan en coole fonteinen maar wij hebben ze nooit gevonden met onze standaard reisgidsjes. (tip: nooit googelen als je er net geweest bent).

Door zei

Haha, je reinste vagevuur! Ik heb je stukje hardop voorgelezen aan de ontbijttafel. Nu willen mijn kinderen niet meer Berlijn, maar naar Parijs. Bedankt hè.

NOVY zei

Haha, graag gedaan! :)

Lehti zei

@ Door. Maar ook in Berlijn is een zwembad te water hoor, in de Spree. Das Badeschiff... en een klimhal in een kerk en... O, het ging over Parijs? Te veel cultuur? Neem je Sanneke toch mee. Probleem opgelost.
En nu weet je meteen waarom ik gescheiden ben, kinderen gingen mooi met papa naar het vagevuur. Ze hebben het er nòg over. Ook over de prijs ja.

Door zei

Haha, ik háát zwembaden. Is voor mij vagevuur:)

Maar hee, die site van wimdu is leuk! Ik zit er al een uur op te surfen van Parijs naar Rome naar Valencia en Berlijn:)

NOVY zei

@Door: ik haat zwembaden ook eigenlijk, behalve op vakantie. Leuk hè, Wimdu? Biedt perspectieven!

Manon zei

Ik haat zwembaden bijna net zo erg als ik EuroDisney haat. EuroDisney deden we drie jaar geleden op weg naar de camping in Frankrijk. Met een ziek Mereltje in een gehuurde buggy konden we heel weinig en kwamen we uit op € 69 per attractie. Meteen maar duidelijk gemaakt dat ik wat mij betreft aan m'n ouderlijke verplichtingen had voldaan en dat we dus nooit meer gaan. Nu nog iets voor zwembaden verzinnen...

nicolekebolleke zei

Oh Parijs!
Heerlijk.
De laatste keer dat ik er was, was ik 21.
Eindexamenklas van het Grafisch Lyceum.
Toen ging er nog een meisje uit mijn klas breakdancen bij de Eiffeltoren.

sanneke zei

Leuk dat jij er op schoolreis was, Nicole. Ga ik begin mei ook doen. Naar Musée d'Orsay en/of Pompidou, de Notre dame en.... Disneyland, had niet gedacht dat ik daar ooit in mijn leven zou komen. Maar ik betaal er geen cent voor. :)

Nicolekebolleke zei

@San: Ben benieuwd wat je er van vindt, haha.
Ik ga over een paar weken naar de Efteling, maar naar Disneyland hoef ik ook niet.
:)

En Parijs. Het trekt L. totáál niet. Maar gelukkig zijn er nog andere mooie plekjes te bezoeken.

Kristel zei

Mhahaaa Disneyland is ook mijn idee van de hel. Was er eens, maar nooit weer. Hoewel ik toen nog geen kinderen had. Lijkt me NOG erger met kinderen. Maar Parijijijsss...aahhh daar wil ik ook wel heen, oeh wat leuk, zo met je hele gezin!! Heb zeer goede herinneringen aan stokbrood met brie in het zonnetje.

patricia zei

Wat een leuke blog zeg! Die discussies zijn ook leuk om te lezen.