zondag 6 februari 2011

Skin & Beauty


Voor een thema in het lentenummer van het hyperglossy lifestyle magazine waar ik voor werk, moest ik afgelopen week een aantal artikelen schrijven over schoonheidsbehandelingen en medisch-cosmetische ingrepen.
‘Ik ben geen vrouw,’ riep ik al een paar keer getergd uit op twitter, na het zoveelste bezoek aan een beautysalon waar mij allerlei apparaten en behandeltechnieken werden getoond waar ik mijn poezelige velletje nooit of te nimmer aan zal blootstellen.
Nou maakt dit verder voor de kwaliteit van de artikelen niet uit hoor; u weet ik schrijf overal over, ze kunnen het zo gek niet verzinnen of ik maak er wel een leuk en inspirerend stukje van. *luidruchtig keel schraapt*

Oh. Even offtopic: weet iemand waar deze rare zinsbouw op twitter vandaan komt? Dan schrijft iemand bijvoorbeeld ‘Ik ga vanavond boboti maken’ en zet daarachter *in kookboek duikt* of ‘Wat een storm vandaag zeg’, gevolgd door *in kast zoekt naar zuidwester*. Is dit heel hip ofzo? Het erge is, ik neem het gewoon over, ook al snap ik er de ballen van en vind ik het eigenlijk stom. Maar dat ben ik, laat me altijd overal mee besmetten.
*draad weer oppakt*

Ik kan er wel omheen draaien, maar ik vind eigenlijk dat ik een prima huid heb. Op een enkele menstruatiepuist na, heb ik geen klagen. Dat is, als ik er maar van afblijf. Roken, te veel alcohol, te laat naar bed, in weer en wind door de uitlaatgassen fietsen, negen van de tien keer ‘vergeten’ mijn make-up eraf te halen voor het slapen gaan, het maakt allemaal niet uit, mijn huid lijkt er niet onder te lijden. Maar owee als ik toegeef aan het universeel vrouwelijke verlangen om te gaan scrubben, peelen, of anderszins aan dieptereiniging te doen. Dan gaat het mis. Een intensieve nachtcrème is eigenlijk al te intensief. Ik moet het gewoon bij Zwitsal houden. Of Nivea. Of uierzalf. Of beter nog, gewoon niks.

Eén keer in mijn leven ben ik naar een schoonheidsspecialiste geweest.
Een ervaring die zich nog het best laat omschrijven als claustrofobisch, met een lange, rode, gezwollen en schilferige nasleep.
Ik kwam binnen in een witte ruimte. Met witte muren, witte gordijnen, een witgelakte houten vloer en overal white-washmeubeltjes. Op de achtergrond een meditatief tingeltangelmuzakje en de vage geur van wierrook. En in het midden van die witte kamer stond een tandartsstoel.
En misschien ging het daar wel mis. Want bij de tandarts zijn de spelregels duidelijk. Er geldt een duidelijke taakverdeling: de tandarts doet jou pijn en jij moet dapper zijn. Maar in deze context paste dapper zijn natuurlijk niet, nee, het zou niet pijn gaan doen, het zou fijn zijn! Ik moest genieten! Ja!
Maar dat genieten, dat lukte dus niet. Ik voelde me voornamelijk nogal opgelaten. Bij die vrouw die met haar vingers aan mijn gezicht ging zitten klooien. Vooral nadat ze in mijn wang kneep en zei: ‘Oh-oh-oh. Jij moet écht beter hydrateren hoor.’
Toen had ik het eigenlijk helemaal gehad. En niet alleen omdat ik verdorie toch geen 75 euro had neergeteld om een standje te krijgen, maar vooral omdat ik naar haar gezicht keek, dat glom alsof er zojuist een half pakje roomboter in was geklopt, en dacht: Ho! Wacht even, volgens mij hebben jij en ik hier een heel verschillend idee van hydratatie!
Dus ik piepte maar wat over ‘een heel gevoelige huid’ enzo.
Waarop zij zen terugfluisterde: ‘Gebruiken we toch alleen hypoallergene productjes.’
Mooi zo.
Drie weken heb ik rondgelopen als een monster, met een dik en rood gezicht. Door het harsen van mijn bovenlip was spontaan de herpes uitgebroken en het gebied waar ooit mijn wenkbrauwen zaten was veranderd in een bloederig slagveld.
Never. Again.

Maar het is blijkbaar toch niet tegen te houden dat zo’n diep vrouwelijk verlangen af en toe weer even de kop opsteekt. Afgelopen donderdag kocht ik ineens twee tubes crème van Roc (belooft het u!). Zomaar. Omdat ik veertig word ofzo, weet ik veel. Maar ik vind het alweer niks hoor, de vlekken komen alweer tevoorschijn en het voelt allemaal nogal ‘trekkerig’. Terwijl ik ‘crème extra emollient’ nog wel zo bemoedigend vond klinken.
(...)
*googlen gaat*

22 opmerkingen:

Mimi zei

Gratis tip: blik Dove crème van 1,99 voor op je knar. Super! (en eigenlijk wil ik je nog wijzen op die grammatica fout, maar ik doe t stiekem niet ;)

NOVY zei

@Mimi: ik hoop dat het die fout was die ik er net uit heb gehaald...

sanneke zei

't Staat me zo tegen, iets op je gezicht smeren. Ooit vroeg een dame bij de DA aan me hoe vaak ik dagcreme gebruikte. 'Eh, nou ja, soms,' zei ik om er maar van af te zijn. Dat was het foute antwoord. 'Een tuintafel maak je toch ook niet maar een paar keer per zomer schoon, dat doe je elke dag, net zoals je elke dag dagcreme smeert!' Ik heb haar maar niet vertelt hoe mijn tuintafel er uit ziet...

Door zei

Dat rare taalgebruik op Twitter vind ik dus echt stom. Doe 'k niet aan mee. Aan de schoonheidsspecialiste dan weer wel, mijn buuf kan dat echt geweldig. Ik knap er dus wél van op!

Nicolekebolleke zei

Ik sluit me aan bij Door. In alle opzichten. Goh. Zo simpel kan t soms zijn.

sanneke zei

Een D! Godsamme, vertelD met een D natuurlijk. (Ik zit al de hele dag fouten in profiel werkstukken te verbeteren en vrees dat ik aangestoken ben door mijn Havo 5 meisjes...)

Nicolet zei

hier net zo. vooral afblijven die huid en dan blijft ie helemaal gaaf. en bij heel droog, iets heel neutraals voor de gevoelige huid. Verder inderdaad afblijven die handel. #twitter. ik snap het ook niet, maar vind het wel geinig

Irène's wereld zei

Ik deel je mening over de taalmishandeling op twitter. Snap er geen bal van. Wie verzint zoiets?
Qua gezichtsgedoe zit ik op een ander spoor. Komt allemaal door de postpuberale puistenuitbraak. Sindsdien ga ik regelmatig naar de schoonheidsspecialiste die mijn gezicht weer tot kalmte wist te manen. En nee dat is niet fijn, zo'n acnebehandeling. Maar hé, alles voor het goede doel.
Volgens mij is het gewoon genetisch bepaald wat voor huid je hebt (dat eigenlijk sowieso...) en of daar veel of weinig poespas bij komt kijken.
So, you are one like girl!

Herma zei

Ja. Skin en Beauty. Ik weet het ook nooit. Van die schoonheidsspecialiste wel, daar wil ik ook nooit heen.
Helaas heb ik in de loop der tijd (we gaan het niet over het v-woord hebben)een heel droge huid gekregen, (leg mij in een bad met water en mijn gezicht zuigt zo driekwart van de inhoud op)en heb ik een heuse queeste gaande naar een goede creme waar de bek iets minder strak van gaat staan. (Want dat is niet altijd een goed ding.) Toevallig kreeg ik dit weekend een proefmonstertje waar ik erg enthousiast over was. Ging ik googelt; bleek de pot 104 euro te kosten! Hónderd en vier eurootjes!!
*queeste weer voortzet*

Manon zei

Ik erger me dood aan zulk taalgebruik op twitter. Ik bedoel, we zijn toch geen kleuters?
Maar ja, een ander zal zich misschien weer aan de telegramstijl van mijn tweets ergeren...

Aan gezichtsverzorging doe ik minimaal. Make-up laat ik altijd zitten tot de volgende ochtend. Vandaar dat ik ook (haast) nooit foundation ofzo gebruik. Alleen wat oogschaduw en wat mascara. En een likje dagcréme. That's all.

Anoniem zei

Ik zweer bij Estee Lauder. En dan de 'pore minimizer'.

Als je die eenmaal geprobeerd hebt, wil je niet meer zonder/anders.

(dus probeer het maar niet)
Liefs Muts Moon

Ri zei

Gut, Novy, laat je me alweer lachen met een logje.

Dat aparte taalgebruik op Twitter bergijp ik niet. Heb het naar mijn weten ook nooit gebruikt. Maar hand daarvoor niet in het vuur steekt.

Zou willen dat ik zo'n makkelijke huid had als jij. Hier word ik steeds overwacht en onprettig verrast door geintjes van mijn huis. Laatste hardnekkige geintje: pigmentvlekken. Nie leuk nie. Nou heb ik toevallig iets gelezen over Derma Clinics. Toevallig iets van jouw hand?

Susy zei

Ik doe niet mee aan gekke Twitterdingen.

Maar Skin & Beauty, ja god ja, dat móet wel he, als je ouwer wordt.
Mijn hysterische huidje kan alleen de original Oil of Ulaz handelen.
Dat gebruik ik dan ook elke dag, anders heb ik een kop als van papier maché.

NOVY zei

@Susy: het is Oil of Ulay of Oil of Olaz. Geen Ulaz, gek! (Ik weet dat allemaal omdat mijn moeder het vroeger had. Toen noemde ik het heel luisterrijk 'moederzalf'.) Maar ja. Inderdaad. Ik kocht het ook gisteren. En volgens mij is het wel wat ja.

NOVY zei

@Ri: DermaClinics ja. Daar schreef ik o.a. over. Maar niet dat artikel dat jij las. Volgens mij zijn die wel heel goed. Als ik ooit mijn fronsrimpel wil laten botoxen doe ik het daar.

Cisca zei

Dus niemand weet het antwoord? Goh. Ik ook niet.
En ik was nog wel zo benieuwd...

Susy zei

Oh.

Daan/Brandweervrouw1 zei

Hydratatie; drink water
Soepel velletje; helaas grotendeels genetisch bepaald en onderhevig aan diverse externe factoren zoals roken, drank maar vooraal zonlicht.
Lege portomonnee; marketing van die witte jassen-hydratatie-maffia...

*doet Nivea op kop smeren* of zoiets

Running Rapunzel zei

Grinnik. bij deze ben ik even genezen van mijn eerste oprispingen van het idee opwerpen voor het eerst naar de schoonheidsspecialsite te gaan.

Lachend wegzapt

Nicole zei

Ik kocht ooit twee potten creme bij de Aldi, nadat uit onderzoek was gebleken dat dit het beste was. Die staan nu gezellig te verstoffen op mijn nachtkastje.

Anoniem zei

Todаy, I wеnt to the beachfront with my children.

I found а sea shell and gavе іt to
my 4 year olԁ daughtеr аnԁ ѕaid "You can hear the ocean if you put this to your ear." She
put the shell to her еar аnd scrеamed.
Τhеre was a hermit сгab insіde
and it pinched her еar. Ѕhe nevеr wants to
go back! LoL ӏ know thіs is totаlly off
topic but I hаd to tell ѕomeone!

Fеel freе to ѕurf tо my blog ::
walmart garden centers

Anoniem zei

Tоday, I went to the bеасhfront wіth
my chіlԁren. Ι found a seа
ѕhеll аnd gaѵe it tο my 4 уear old daughter anԁ ѕaіd "You can hear the ocean if you put this to your ear." She ρut the shell to heг eаr anԁ sсreameԁ.
Thегe ωas a hermit crаb insidе
anԁ іt ріnсhеԁ heг еar.
She neveг wants tо go back! LoL І knοw thіs is totally οff tοpic
but I hаd to tell somеone!

Here іs my weblog ... walmart garden centers
my page > garden center