donderdag 10 januari 2013

Dik is het nieuwe vet

Ik zal het maar eerlijk zeggen, toen de nieuwe toepassing van het woordje ‘vet’ in de mode raakte, dacht ik dat het geen lang leven beschoren zou zijn.
Als bijwoord kon ik het nog enigszins volgen (vet gaaf, vet cool, vet leuk, vet groot), maar bijvoeglijk gebruikt? Nee joh, dat zou nooit wat worden. Dat je zou kunnen zeggen: ‘Wat heb jij vet haar!’
Hahaaa! Echt niet.

Ik had ongelijk.

‘Wow, vet haar!’ (tegen iemand die net van de kapper komt), dat kan gewoon!
‘Alle vetste meisjes in mijn klas zijn mijn vriendinnen.’ Dat kan gewoon.
‘Mijn buurvrouw is enorm creatief. Ze maakt zulke vette cupcakes!’ Dat kan gewoon.

Vet is trouwens alweer een beetje oubollig, geloof ik. (Terwijl ik er net wat aan begin te wennen.)
Tegenwoordig is het ‘dik’. Nog gekker. Maar ik kijk nergens meer van op.
‘Dope’, dat kan ook. En ‘gruwelijk’.
Laatst hoorde ik ergens: ‘Die band is echt moeilijk goed.’
Ja hoor, net zo makkelijk.
En nou kan ik wel weer vasthouden aan de overtuiging dat deze ‘moeilijk’ het nooit zal redden in de bijvoeglijke vorm (dat je straks met ‘een moeilijke som’ niet meer bedoelt dat ie ingewikkeld is, maar dat je hem heel leuk vindt en spannend en een fijne uitdaging!), maar ik zeg niks. Ik heb er geen verstand meer van. Ik laat het maar gebeuren.
En ik zie wel wat ik ermee doe.

Wat overigens nog best lastig is, dat laatste. Ik weet het soms niet meer hoor: moet ik nou gewoon ‘tof’ en ‘super’ en ‘gaaf’ en 'cool' en ‘mieters’ blijven zeggen, of ga ik mee in het – in mijn eenenveertig jaar oude ogen – vaak volkomen bizar taalgebruik, om krampachtig jong en hip te blijven?
Misschien vraagt u zich af waar ik me druk om maak, maar ik heb kinderen, moet u weten. En daarvan zijn er twee inmiddels volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de straattaal en de daarmee samenhangende do’s and don’ts.
Ik leef derhalve in een voortdurend spanningsveld tussen ouderwets zijn en een beetje zielig.


Soms zou het verdomde handig zijn om in het zuiden van het land te wonen.
Daar zeggen ze al een halve eeuw ‘kei’. En dat kan gewoon nog steeds.

20 opmerkingen:

sanneke zei

Ha, ja, dat dus. Ik weet het ook niet, Novy! Dik moeilijk dit.

kurred zei

Vet stukje. En je hebt het maar dik voor elkaar met die opgroeiende kinderen.
Sterkte.

Tipje. In mijn jeugd zeiden we 'de wapper' als we naar huis gingen na het spelen.

Chantal zei

kei-herkenbaar, van begin tot eind.

Herma zei

Kapot leuk! Ik lieg dit niet.

Sannah zei

´t Is met dit soort dingen toch een beetje van ´oud´ is het nieuwe ´in´.

Jacq zei

Boter!

Zijn we ooit voor de grap gaan zeggen als een van de kinderen riep 'vet cool'. Inmiddels begint dat hier thuis al behoorlijk in te burgeren ('gym was echt boter'). Alles kan.

En verder houd ik persoonlijk van malle combinaties als 'exceptioneel ownend' en 'dat is een hoogst wrede jas die jij daar aan hebt, kornuit'.

Nou ja, ik worstel dus ook.

Lehti zei

Keigaaf (met zachte g) stukje weer! Maar als 'gruwelijk vet' positief bedoeld is, zouden er dan nog negatieve woorden overblijven?

Dat vet nu positief is, is overigens best cool als je zelf Fettie heet. ;-)

NOVY zei

@Jacq: Boter is best vet! En verzadigd nog wel.
'Dat is echt boter geil!' Hm, klinkt goed!

@Lehti: Sterker nog, ik zou er Vettie van maken!

NOVY zei

Trouwens, @Kurred, 'de wapper?'
Wow. Das echt..... ziek.

Jacq zei

boter is vet+cool hè, want het staat in de koelkast.

En ik vrees dat ik vanaf nu ook 'de wapper' ga zeggen, waarbij zoon L. dan met plaatsvervangende schaamte en schalkse lach tot de omstanders zal opmerken dat zoiets 'gelukkig een generatie overslaat'

NOVY zei

@Jacq: wow, inderdaad! Vet én cool.

Astrid zei

"Ik leef derhalve in een voortdurend spanningsveld tussen ouderwets zijn en een beetje zielig" OMG die zin. Ik lag strijk.
Ik worstel hier dan ook nog eens met Vlaamse hipheid van de meisjes uit mijn hockeyploeg die mijn dochters hadden kunnen zijn. En word daarmee dat wat ik nooit ging laten gebeuren. Een hopeloos geval.

Ri zei

Heel herkenbaar. Ik ben blijven hangen bij vet. Of onwijs.

Waar ik elke keer raar van opkijk, is als mijn schoonvader iets 'vet' noemt. Dat kan dan weer niet, want dat plaatst mij in dezelfde leeftijdscategorie als mijn schoonvader.

Pien zei

Gewoon tof, gaaf en cool blijven zeggen. Doe ik ook. Ik ben nu eenmaal 43 en niet 13. En als wij dat volhardend blijven zeggen, wordt het op een bepaald moment vanzelf weer hip! (Ook zo'n tof woord ;) )

Door zei

Ja, wij veertigers hebben het moeilijk. Bij mij zeggen ze ook continu: 'Nee, joh, knakworst!'
Ook zoiets:-)

Kristel zei

HAHA, heul herkenbaar, behalve dat mijn oudste zoon nog hangt in 'cool' want voor de rest is hij nog iets te jong, denk ik. Komt vanzelf. Ik vind overigens 'tof' en 'gaaf' echt niet meer kunnen hoor... en zeker niet als ouders, als ik kind was zou ik me doodschamen. Hoewel ik wel VET zeg, daar vind ik mezelf nog jeugdig genoeg voor...hehe.

kurred zei

@Yvon:(Vet)Ziek???? We gingen als 10/12-jarigen elkaar niet met een (ons toen nog niet bekende)zweep met loden kogels te lijf hoor. We lieten hoogstens de handjes wapperen. :-)

kwan zei

Ha ha! Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat mensen iets gruwelijk vinden, maar dat dat dan iets positiefs is. Geef mij dan maar gewoon een kei.

Terrebel zei

Wreed stukje, dit!

baasbraal zei

Ik heb er nooit aan meegedaan. Ik weet nog dat ik over een bepaalde vriend van een van mijn kinderen zei dat ik hem wel 'een spetter' vond en dat ze me eerst stomverbaasd aankeken en vervolgens in een stuip lagen van het lachen. Ik heb gewoon meegelachen, want het is natuurlijk ook belachelijk. Maar ja: ze wisten heus wel wat ik bedoelde en dat was het belangrijkste. Je houdt het toch niet bij, dus kun je het beter opgeven vind ik.