dinsdag 18 september 2012

Maar iederéén in mijn klas mag dat!

Pff. Opvoeden is moeilijk. Daar was ik natuurlijk al voor gewaarschuwd door de mama-tijdschriften, maar omdat in die tijdschriften ook stond dat baby’s voor gebroken nachten zorgen en dat met de juiste oefeningen je buik heus zo weer plat is, dacht ik dat het met dat opvoeden ook wel mee zou vallen. Gewoon een beetje consequent zijn en je kroost met respect behandelen en je krijgt schátten van kinders.
Dat dacht ik.
En dat ging in het begin nog best aardig ook.
Maar ja, toen waren ze nog klein. En kon ik zinnetjes beginnend met ‘Ik wil’ nog ludiek pareren met: ‘Oh dus jij wil een ijsje? Nou, ik wil een zeilboot/tien miljoen op de bank/een huis op het strand en een gevlekt paard.’
Vinden ze niet meer grappig. Die tijd is voorbij.
Opvoeden is tegenwoordig vooral ‘nee’ zeggen.
Heel vaak ‘nee’ zeggen.

Lees verder op Thuis in Onderwijs. KLIK

3 opmerkingen:

LEHTI zei

Als mijn kinderen voortaan met dat 'iedereen' mantra aan komen zetten, vul ik het aan met: "behalve de kinderen van Yvon". Dat zal ze leren! (Maar een beetje zielig is het natuurlijk wel, zo zonder I-pad)

Fienke zei

Ik noem dan altijd de namen van de vriendjes waarvan ik de ouders goed ken, "Ik weet zeker dat J. T. & W. dat ook niet mogen." Altijd raak. Leuke column!

MaMarije zei

Ojee...
Ik vind het nu al lastig, met een bijdehante 6-jarige die me met op school opgedane zinsneden als 'wat boeit dat nou?' van ongewenst repliek dient als ik hem vraag iets te doen (bijv. Speelgoed opruimen, z'n schoenen niet midden op de trap te laten slingeren of te komen eten...)
Ik zet de suggestie van lethi op mijn 'altijd handig om te onthouden-lijstje'. Komt vast nog van pas.