woensdag 26 september 2012

50 grades of shey

50 shades of grey.
Vijftigtintengrijs.
Weet ik veel.
Ik heb het boek niet gelezen, ik kan er geen zinnig woord over zeggen.
Ik weet niet eens waar de titel op slaat. Waarschijnlijk op de grijzende slapen van de mannelijke hoofdpersoon? (Oh, hij héét Grey?) En wellicht is er ook nog een diepere betekenis? Heeft het iets te maken met het grijze gebied tussen liefde en macht? Of tussen erotiek en porno?
Ik zeg maar wat, hoor. Ik heb het boek niet gelezen immers; ik weet totaal niet waar ik het over heb. Ik weet niet eens hoe het eruit ziet.

Dit kon desondanks niet verhoeden dat ik vandaag in het zevende gesprek erover belandde. Echt, ik heb nog nooit zo veel gesproken over een boek dat ik niet heb gelezen en ook niet van plan ben te gaan lezen. (En niet eens uit principe hoor, gewoon omdat ik dan nog wel een paar andere boeken op mijn lijstje heb.)
Ik had het overigens makkelijk kunnen doen, in de tijd dat ik over het boek gepraat heb. En deel twee en drie erbij. Want tjonge, wat hébben we het erover met z'n allen.

Maar wat nou het gekke is, na al die gesprekken over het boek, begrijp ik het nog steeds niet.
What's the hype?
Ik krijg er geen hoogte van.
Waarom het zo'n bestseller is.
Er mengen zich altijd wel één of twee vrouwen in het gesprek die het hebben gelezen of erin bezig zijn, en die vraag ik dan: 'Vertél er eens iets over.'
En dan krijg je:
'Nou, ja, zij bloost veel, en hij kijkt maar steeds ondoorgrondelijk.'
Ah.
Ja.
Okee.
En: 'Nou kijk, het is net als vroeger, toen je de bouqettreeks van je moeder las en dan doorbladerde naar de rode oortjes-scènes. Nou, dit boek is zeg maar één lange rode oortjes-scène.'
(Dit laatste zei overigens dezelfde vriendin die me wijsmaakte dat het boek geschreven was door een man. Wat me dan wel weer intrigeerde; een boek over een enigszins uit de hand lopende seksuele relatie tussen een naïeve studente en een oudere, rijke, autoritaire man (zeg ik het goed?), dat dan is geschreven door een mannelijke schrijver en wordt verslonden door honderdduizenden vrouwen. Vond ik wel opvallend. Maar da is nie, hoor; E.L. James is gewoon een vrouw.)


Ik las eigenlijk nooit een bouquetreeks. (Dat klinkt gek hè; een bouquetreeks. En dat je dan één boekje bedoelt. Nja.)
Het is trouwens niet waar, ik las er wel ooit eentje.  De blauwe..... eh.... (De blauwe lelie? De blauwe dhalia? De blauwe jasmijn? Wat gek, ik dácht dus al die jaren dat ik de titel had onthouden, maar nu blijkt ineens dat ik de bloem niet weet.)
Een briljant verhaal over een rijk meisje dat tijdens haar vakantie in Egypte ontvoerd wordt door een nomadenprins op een zwart paard en mee wordt genomen diep de woestijn in en daar met hem moet trouwen. Hahaha. Heel geil geinig.
Maar verder geen bouquetreeks dus.
Wel las ik, toen ik elf was, Kort Amerikaans van Jan Wolkers en Het Jaar van de Kreeft van Hugo Claus. Stiekem, als mijn ouders niet thuis waren, op de grond bij de boekenkast. Met rode oortjes.

Goed. Ik brei er een eind aan. Aan deze non-recensie.
Ik zie dat Henk, hier naast me op de bank, wat ondoorgrondelijk kijkt.
Ik ga maar even zitten blozen.15 opmerkingen:

Door zei

Haha! Ik las deel 1 en wist halverwege al dat ik 2 en 3 niet zou lezen. Ik vond t zó meer van hetzelfde. Blegh.

Manon zei

Nee, je hebt het fout. Volgens mij is hij pas 28.

Ik denk dat de kracht in de sexuele spanning zit. Die was overigens bij deel 2 en 3 ver te zoeken. Maar ach, het was kostelijk tijdverdrijf!

Kristel zei

Hahahaaa, ik heb precies hetzelfde, hoor iedereen erover en heb zelf GEEN behoefte om het te lezen, ben gewoon, gek genoeg, niet nieuwsgierig genoeg. En ik lacht me ziek om de ondoorgrondelijke Henk.

sanneke zei

Tja, ik heb nogal tijd om te lezen nu en ik kreeg het toegestuurd, dus begon ik er maar in. Ik kwam tot halverwege deel twee (bloos-ondoorgrondelijk-sexscene waarbij beloften zijn dat het nog wel eens lekker heftig zou kunnen worden, maar neen, dat wordt het niet - rode kamer van de pijn (jaja, dát klinkt spannend! Maar mevrouw vlucht er al na een paar tikken op haar billen uit dus, de kamer is voornamelijk in onbruik.) - bizarre excuses voor het feit dat iemand dominante gevoelens zou kunnen hebben (moeder van Grey heroïnehoertje, dood toen hij 4 was, pooier die sigarettenpeuken op het arme kleutertje uitdrukte) - bizarre fantasiewereld (Grey op zijn 28ste exorbitant rijk en in dat wereldje belandt de bleue blozende Anastasia). Zo ik denk dat je hiermee het plaatje wel hebt.
Heb je behoefte aan eenvoudig tijdverdrijf waaraan je je lekker kunt ergeren tijdens het lezen of je bent dol op een aaneenschakeling van sexscenes die niet te expliciet zijn, dan moet je het vooral lezen. En anders: er zijn zo veel beter geschreven boeken.

Jacq zei

Ha, hier net zo één. Ik heb het niet gelezen, was het ook niet van plan en na uiteenzetting van Sanneke al helemáál niet meer.

Al dat geleuter over dat boek kan ik nog wel hebben, maar waar ik echt van baal dat ik mijn favoriete zinsnede om herfstsfeerbeschrijvingen neer te zetten niet meer kan gebruiken. Ik stoei altijd graag wat met de woorden "... tinten grijs" om mist/nevel/etc. tot leven te laten komen. Maar ik bang dat dat sinds dit boek heel andere beelden oproept dan stemmige herfstlandschappen.

Jacq zei

Hemel, mag ik de tikfouten uit mijn reactie halen?

NOVY zei

@jacq: Nee, mag niet. Maar het zijn geen erge.

NOVY zei

@Manon: 28??? O. Ben benieuwd wat deze verkeerde inschatting zegt over mijn fantasieën. :):):)

Herma zei

Nah. Lijkt me een enorm leuk boek. -pauze-
Maar ik wacht toch maar liever even dat van jou af.
(En: haha, 50 grades of shey)

Anoniem zei

Het zijn niet haar blozende wangen , maar haar ogen die rollen wat hem mateloos irriteert en gelijk ook opwindt. Al zij met haar ogen rolt, moethij haar gewoon als straf spanken en daarna aan zijn lans rijgen.
Schrijf jij maar eens een boek. Dan kunnen we het tenminste weer eens over echte literatuur hebben!!
Liefs muts moon

Lehti zei

Eén ding is zeker: jouw boek wordt sappiger, spannender, staat bol van spitsvondige bedachte (of beleefde) seksscènes en is vooral minder grijs. Weet je hoe ze begon, die schrijfster? met een blog en dan steeds een heet verhaaltje, om de spanning er in te houden. Zo vernam ik uit de krant. De dildo's (en aanverwante speeltjes) zouden de deur uitvliegen na het verschijnen van haar boek. Een nieuwe seksuele revolutie. Sannekes analyse ook prachtig: 'mevrouw vlucht na een paar tikken op haar billen, kamer in onbruik. LOL.

LEHTI zei

Nou ja, straal vergeten. Ik dacht al, waar las ik ook al weer eerder over die grijze tinten. (had logje verwijderd i.v.m. ongenode bezoekers) http://lehti-paul.blogspot.nl/2012/07/poep-seks-en-andere-nattigheid.html

Elise zei

Ik las één pagina mee in de trein, over iemands schouder. Vanuit een ooghoek. Toen ik laatst moest staan tussen Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen, godbetert. Je weet soms van verveling niet meer wat te doen in zo'n trein, hè.

Maar hee, wat ik daar zag, was zo'n hemeltergend beroerd taalgebruik dat ik het wel paletti vind met die fifty shades. Met al z'n seks en toestanden. Pfffffft.

baasbraal zei

Klinkt allemaal heerlijk. Geef mij nog eens zo'n hype. Hij ontlokt de geestigste analyses en semirecensies. Ik heb me kostelijk vermaakt. Ik heb ook het boek niet gelezen, heb pas onlangs gehoord dat het zo'n hype is in Nederland. Ik vind dat dit soort stukjes en het commentaar erop maar een hype moeten worden. Ik zal ze allemaal lezen, alle 50!

kurred zei

Bij Pieter-Groupdeal krijg je 64% korting op het boek en nog een vibe egg gratis toe.
Zelfs zonder het boek te lezen al een opwindende deal!