zondag 4 juli 2010

Epiloog

En dat je dan ineens een glimp opvangt van hoe zo’n kinderbrein werkt.
Terwijl we dus aan het kanoën waren door de gracht, kwamen we langs ons vorige huis. Bo herinnert zich nog goed dat we daar woonden, Merlijn eigenlijk niet meer zo; hij was net drie toen we verhuisden.
Ik wees het hem aan.
‘Kijk, Loïs, hier hebben we gewoond’, zei Merlijn tegen zijn zusje. ’Toen was jij er nog niet, toen zat jij nog in mama’s buik.’
‘Nou,’ zei ik, ‘eigenlijk zat ze toen nog lang niet in mijn buik.’
Waarop Merlijn me blanco aankeek en zich hardop afvroeg: ‘Maar. Wáár was ze dán?’
Leuk hè: voordat Loïs ter wereld kwam zat ze in mijn buik. Like since forever. Of in elk geval sinds hijzelf werd geboren (ik weet niet hoe hij dat precies gedacht had). Hij ervaart het hoe dan ook als onvermijdelijk en volkomen logisch dat Loïs bestaat. En altijd al bij ons hoort.
Net als wij dat ook doen, feitelijk.

8 opmerkingen:

Jolanda zei

Onze 3-jarige dochter zei pas toen iemand het had over 'voor dochters tijd': "Toen woonde ik nog in Papa's ballen." ;-)
We hadden een tijdje daarvoor het zaadje-eitje verhaal verteld, nadat zij nogal doorgevraagd had naar het hoe en waarom.
Mooi zo'n kinderbrein!

Nicole zei

Ik vind die kijkjes in een kinderhoofd ook altijd erg intrigerend en bijzonder!

Linda zei

Timmy is er heilihg van overtuigd dat hij, voordat hij er was, op de creche was.

inge zei

geweldig! Kleuter vindt dat ook zo'n apart concept, 'toen hij er nog niet was, ook niet in mama's buik'. ik vertel hem dan altijd dat 'ie wel al altijd in m'n hartje zat =)

iben zei

Mooi mooi.

Door zei

Mooi he?

Judith zei

ik dacht zelf vroeger dat kinderen ook bij de Hema vandaan kwamen.. want tja mijn moeder vertelde dat we uit de hemal kwamen maar ja he dat leek wel veel op de Hema.. dus. Ik was erg klein hoor. dat je niet denkt dat ik dat nog dacht op mijn 10e of zo. leuk he hoe onze kinderen er hun eigen gedachten over hebben. kjell accepteert mama's buik nog gewoon..hij denkt nog niet verder..

't Kleine Kikkertje zei

Mooi!

Onze peuter snapt nog niet dat zij eerst in mijn buik zat en daarna haar zusje. Wel dat de baby uit mijn buik kwam, toen nat was en we haar kleren aandeden; foto's van toen zij klein was, snapt ze ook, maar die baby-buikwissel is erg lastig. Komt vanzelf, incl. moeilijke vragen :-)