zaterdag 25 augustus 2018

De egel


Het was een van de laatste nachten van de vakantie – we sliepen al een paar uur – toen plotseling mijn dochter van tien met grote haast uit haar slaapzak ontsnapte, de tent openritste en zichzelf naar buiten wierp. 
Nog voor ik goed en wel begreep wat er gebeurde – ik moest nog wakker worden – hoorde ik ze al, de braakgeluiden. En velen zullen dit beamen, dat zijn angstaanjagende geluiden voor de kamperende mens.
(O nee. Neeneenee. Geen. Buikgriep. Op de camping. P-please. )


Even later kwam ze weer naast me liggen.
‘Och liefje,’ zei ik. Schatje toch. Was je ineens misselijk? Goed zeg, dat je op tijd naar buiten ging! (DE DANKBAARHEID!) Gaat het nu weer een beetje?’

Het ging weer.
Ik omhelsde krampachtig de gedachte dat er gewoon iets niet goed gevallen was. Dat was eruit nu, dus hier zou het gewoon bij blijven. Toch? Ja.

Nee.
Natuurlijk niet.  
Wist ik heus wel.
Nog geen vijf minuten later vloog ze opnieuw als een haas de tent uit. Na de te verwachten geluiden – die al een stuk minder angstaanjagend klonken; ik leg mij als realist doorgaans snel bij de dingen neer – hoorde ik haar praten.

‘Nee, niet de tent ingaan. Niet de tent ingaan. Nee.’


‘Tegen wie héb je het,’ fluisterde ik vanaf mijn matje – ik zat inmiddels rechtop en had mijn zaklamp aangeklikt, voor de morele steun, what more can you do.

‘Tegen een egel,’ antwoordde ze droog, terwijl ze weer binnenkwam en keurig de rits achter zich dichtdeed. ‘Toen ik net weer moest kotsen zat ik met mijn hand op een egel.’

‘Echt joh?’ zei ik, toen ze weer in haar slaapzak was gekropen. ‘Een egel?’
‘Ja. Maar het deed geen pijn.’


‘Jij maakt nog eens wat mee.’(En zo begon op ludieke wijze een lange nacht met een emmer (beter!) en doekjes en een stoer, maar steeds zieliger meisje.)
6 opmerkingen:

A.N. zei

Eigenlijk viel het nog mee. Dat ze niet de egel had ondergekotst die dan vervolgens de tent inliep en en alles eronder smeerde.

Geert zei

Kamperen is Kramperen, zeg ik altijd: lijkt hier wel weer beetje bevestigd te worden.....Ik hoop dat de krampen uiteraard inmiddels voorbij zijn...

LEHTI zei

Egeltjes rond de tent! Het roept bij mij herinneringen op aan een tijd dat ik mijn vriend liet kennismaken met het fenomeen 'wildkamperen'. De avond was prachtig. We bakten visjes van de vissers met wie we geen woord konden wisselen (Tjechië) maar 's nachts deed mijn vriend geen oog dicht. Hij hóórde iets. Het bleek, precies, een egeltje.

Van de vis hoefden we gelukkig niet te kotsen.

En Loïs lacht leuk.

Rebecca holsen zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
davincini zei

zo jammer dat je niet meer schrijft. Heb vaak van je schrijfsels genoten. Mis ze

davincini zei

nog steeds