Doorgaan naar hoofdcontent

Wat gezever over de wereld

Ik betrap me erop dat ik de ontwikkeling van de mensheid meestal als een vaststaand gegeven zie.
Dat ik denk dat waar we nu staan, een logisch gevolg is van de evolutie.

Men neme een oerknal, een aarde, een kosmos en er ontstaat leven: planten, dieren en mensen. Steeds meer mensen. Ze ontwikkelen zich volgens een bepaald patroon met als resultaat: het nu. 

We gingen (grofweg) van de bronstijd via de middeleeuwen, de renaissance en de industriële revolutie, naar de huidige tijd: de gecomputeriseerde netwerksamenleving.
Onvermijdelijk.

Maar is dat eigenlijk niet een naïeve redenatie? Omdat het nou eenmaal zo gegaan is, had het niet anders kunnen gaan.


Ligt het lot van de wereld vast?
Of hadden we misschien, als iemand op een bepaald moment een ander plannetje had bedacht, in een heel andere wereld geleefd?

Wat is ontwikkeling? Mensen bedenken iets. En als het iets goeds is (in de zin van ‘handig’; we hebben er iets aan) dan raakt het geïntegreerd in het leven en verandert het de wereld.
Een voorbeeldje: Als Mark Zuckerberg niet had bestaan, of als hij op zijn dertiende onder een auto was gekomen, dan hadden we geen Facebook gehad. Natuurlijk, je kunt zeggen dat er dan wel iemand anders was geweest die iets dergelijks had bedacht, maar dan was het toch anders geweest. Dan had de wereld er anders uitgezien.

En als er nou nooit iemand op het idee was gekomen om olie en gas uit de grond te halen? Oftewel: als er nou eens éérst iemand was geweest die op een ánder idee was gekomen om energie op te wekken? Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de zon, of de wind? (Op welke manier dan ook.) Hoe had de wereld er dan nu uitgezien? Als we niet al tijden bezig waren spul uit de grond te peuren (met alle vervuiling van dien)?
Ik heb er geen verstand van, maar gevoelsmatig vind ik het niet zo'n goed idee. Al die olie en dat gas maar uit de aarde pompen. Ik bedoel: wie heeft eigenlijk gezegd dat dat mag? Misschien kan een beetje geen kwaad, omdat er heus genoeg is, maar als we maar door en door gaan? Zou dat niet op den duur toch voor een probleempje kunnen zorgen? Aardbevingen bijvoorbeeld? Het is toch eigenlijk ook een beetje raar om te doen? Uiteindelijk hoort het er toch gewoon, dat gas, in de aarde? Het zit er misschien niet voor niks, hè.

Iets anders wat volgens mij niet goed gaat in de wereld:
We slapen te weinig.

Ik kijk, als ik de kluts kwijt ben, altijd graag naar de dieren. De dieren in het wild. Om even helemaal naar de basis te gaan en te zien hoever ik weer van het padje ben geraakt.
Het leven van een leeuw bestaat uit slapen, eten en spelen. Dat eten, okee, dat is telkens even een dingetje; daar moet je eerst even een antilope voor vloeren, maar als dat dan gelukt is ga je smikkelen en daarna… slapen. En nog wat slapen. En nog maar wat slapen.
Misschien even met de kinderen spelen, maar dan weer slapen.
En niks acht uur, maar gewoon, tot je weer honger hebt.

Wij mensen zijn steeds minder gaan slapen. Om efficiënter te worden. Om meer voor elkaar te kunnen krijgen en meer geld te kunnen verdienen. Dat is waarschijnlijk ook een logisch gevolg van de evolutie.

We zijn een wereld vol met mensen die te weinig slapen. Dat kan nooit goed gaan.

Trusten.