Doorgaan naar hoofdcontent

Aha-erlebnis

Ik las laatst (eindelijk) dat boekje van Paulien Cornelisse. Ongeveer op tweederde beschrijft ze daarin een vrouw die op een feestje vertelt dat zij er hahaha, pas op haar drieëntwintigste achterkwam dat 'horeca' een afkorting is van hotel-restaurant-café. Vervolgens biecht een andere feestganger op dat hij dat tot op dat moment ook nooit had geweten.
Nu wist ik het toevallig wel, maar ik besloot de proef op de som te nemen in mijn omgeving. Tsjongenou, dat was simpel scoren hoor! 100% van de proefpersonen keek alsof hij water zag branden. Ho-re-ca... goh...ja!
Okee, ik koos natuurlijk zorgvuldig die mensen uit wier ding niet per se taal is zeg maar, om de kans dat ze het boekje in kwestie hadden gelezen zo klein mogelijk te maken. Maar dan nog.

Dit even als opmaat naar wat mij overkwam onlangs. Okee, gisteren.
Ik kwam gisteren bizar laat ergens achter.
Monchhichi. Kent u ze? Van die knuffelaapjes, met zo’n harde kop en een harig lijf. Ik vond ze vroeger al heel leuk, en tegenwoordig zijn ze weer terug. Monsjiesjies. Monsjiesjie-aapjes. Zo heten ze, toch?

Nou weet ik natuurlijk inmiddels al jaren dat ch (net als cch) in het Italiaans als een k-klank wordt uitgesproken (ik bracht eens een geweldige nacht door in Florence, op de Ponte Vecchio (vekkio) en ik hou erg van Gnocchi (njokki) Carbonara). Dus ineens hè, ineens, gisteren, bedacht ik me dat 'Monchhichi' (er staat helaas nog steeds een h te veel om mijn verhaal helemaal sluitend te maken, maar daar doe ik even niet moeilijk over) natuurlijk helemaal niet ‘Monsjiesjie’ is, maar dat er gewoon ‘Monkiki’ staat!
Monki-ki!
Monky-ki!
Als in: aap. Aapje. Of aap-ki, daar wil ik vanaf zijn. Maar iets met aap dus.

En nu.
Wil ik graag eerlijk weten of u ter plekke ook een aha-erlebnis heeft, of dat u denkt: duh, natúúrlijk wist ik dat het monkiki was. Monsjiesjie, tss.
Oja, en zeg dan meteen even of u het wist van horeca.



Edit: Vreselijk, als dan achteraf zo'n hele semi-wetenschappelijke verhandeling kant nog wal blijkt te raken. Het ging mis bij de aanname dat Monchhichi's Italiaanse apen zijn. Want ze komen natuurlijk gewoon uit Japan.
En daar heten ze モンチッチ.
En het allerergste, dat schijn je dan dus als volgt uit te spreken: klik.